Verslag techniekles van Wouter Wilting door Fred

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd de belangstelling gepeild voor een avondje techniek van de fiets. Mountainbike en racefiets. Er was belangstelling en Jan van Egeraat werd op pad gestuurd om één en ander te regelen. Al vrij snel kwam Jan met de mededeling: 15 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij StudioVelo in Berrege. 

15 Pedaleurs meldden zich op de bewuste datum bij de winkel van Wouter Wilting, www.studiovelo.nl , aan de Antwerpsestraat 12-16 in Bergen op Zoom. Een half uurtje later dan gepland in verband met privéomstandigheden van Wouter. Complimenten aan hem om desondanks toch een lesje techniek te verzorgen aan ons, de onwetenden, op Kees na dan. Naast Kees Schrauwen waren aanwezig Frans, René van Oers, Bart, René van der Vlugt, Joop, Wim Schot, Adje, Rens, Han, Piet, Dré, Silf, Fred en Jan. Na een lekker bakje koffie met koekje en/of een paaseitje waren we er klaar voor.

 

Wouter had een fraaie BMC racefiets in een onderhoudsstandaard geplaatst voor een buitenformaat Tv-toestel waarop hij aan de hand van een PowerPoint presentatie ons door de wereld van de techniek achter de fiets loodste.

 

Les 1 was meteen de belangrijkste: poets je fiets veelvuldig, zorgvuldig en droog hem af! Niks geen hoge druk reiniger om snel klaar te zijn. Ook niet een euro in de carwash doen en dan vlug je fiets op het oog spik en span spuiten. Helemaal verkeerd! Hoge druk is funest voor draaiende delen waar vet en/of olie aan te pas komt. Dat was alvast goede raad. Een bus Dusty ontvetter van de Wibra kun je het beste laten staan. Niet goed voor je fiets!

 

Zo werden we via het poetsen van je fiets, remmen, ketting, remmen (disc- en velgremmen), lagers versnellingen, schokbrekers een heleboel wijzer. Ik spreek hier even voor mezelf want ik constateerde dat er toch ook een paar Pedaleurs waren die wél van toeten en blazen wisten. En die ook met de nodige tips en trucs kwamen, zoals knopen leggen in je binnenband en naar huis bellen om je op te laten halen als je niet verder kunt. Zeer leerzaam allemaal.

 

Jan van Egeraat ,die naast gastheer Wouter als ceremoniemeester optrad, voorzag de aanwezigen van de nodige consumpties. Het voornemen om rond een uur of 9 te stoppen werd niet gehaald. De materie was te interessant en Wouter had zoveel te vertellen dat het snel veel later werd. Aan het eind van het college van Wouter werd nog een wedstrijdje banden wisselen gehouden. Frans de Kok deed een verwoede poging om de in het vooruitzicht gestelde prijs te bemachtigen maar zijn gehavende duim verhinderde dit. René van Oers nam het stokje van Frans over en hij kwam een heel eind. Zo ver zelfs dat menig Pedaleur voortaan René zal benaderen als hij of zij geconfronteerd wordt met een lekke tube. Zeer collegiale Pedaleur die René!

 

Tegen een uur of elf hadden we de stof min of meer allemaal doorlopen en was het tijd om op huis aan te gaan. Wouter had voor iedereen nog een presentje: een setje met voorlamp, achterlicht en een fietsbel. Goed zicht: allicht! Veiligheid voor alles. Hartelijk dank Wouter voor jouw inspanningen deze avond. Leerzaam en voor herhaling vatbaar. Bedankt Jan voor jouw inspanningen om het iedereen naar de zin te maken deze avond. Ik ben weer een stuk wijzer geworden en ik zie uit naar een volgende editie…

 

Fred Buermans

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Agger 8

 4617 NM Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

ma

01

jun

2020

’n Prettig weerzien!

Na welgeteld 10 gemiste ritten met een totaal van 900 km, die we vanwege de bekende problemen niet hebben kunnen fietsen, was het tweede Pinksterdag weer een drukte van jewelste bij het vertrek punt, café Krijnen. De seinen voor sporten en vooral fietsen, zijn weer groen.

meer lezen 0 Berichten

zo

01

mrt

2020

Openingstocht

Nu de winterstop achter ons ligt en de carnavalsdampen zijn vervlogen konden we ons op zondag 1 maart weer gaan opmaken voor het wegseizoen. Ruimschoots voor aanvang van de rit kwamen de renners bijeen bij het vertrekpunt voor de openingsrit van Team Toer.

meer lezen 1 Berichten

za

26

okt

2019

Verslag Loonse en Drunense Duinen.

Velen van ons weten wat mountainbiken precies inhoudt, toch nog even voor de “lees“-introducees een kleine impressie. Van oorsprong is de Pedaleurs een sportieve club van enthousiaste racefietsfanaten, die wekelijks hun kilometers wegtrappen.Wel zijn al 50 jaar actief op de weg, tussen maart t/m oktober.

meer lezen