Verslag techniekles van Wouter Wilting door Fred

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd de belangstelling gepeild voor een avondje techniek van de fiets. Mountainbike en racefiets. Er was belangstelling en Jan van Egeraat werd op pad gestuurd om één en ander te regelen. Al vrij snel kwam Jan met de mededeling: 15 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij StudioVelo in Berrege. 

15 Pedaleurs meldden zich op de bewuste datum bij de winkel van Wouter Wilting, www.studiovelo.nl , aan de Antwerpsestraat 12-16 in Bergen op Zoom. Een half uurtje later dan gepland in verband met privéomstandigheden van Wouter. Complimenten aan hem om desondanks toch een lesje techniek te verzorgen aan ons, de onwetenden, op Kees na dan. Naast Kees Schrauwen waren aanwezig Frans, René van Oers, Bart, René van der Vlugt, Joop, Wim Schot, Adje, Rens, Han, Piet, Dré, Silf, Fred en Jan. Na een lekker bakje koffie met koekje en/of een paaseitje waren we er klaar voor.

 

Wouter had een fraaie BMC racefiets in een onderhoudsstandaard geplaatst voor een buitenformaat Tv-toestel waarop hij aan de hand van een PowerPoint presentatie ons door de wereld van de techniek achter de fiets loodste.

 

Les 1 was meteen de belangrijkste: poets je fiets veelvuldig, zorgvuldig en droog hem af! Niks geen hoge druk reiniger om snel klaar te zijn. Ook niet een euro in de carwash doen en dan vlug je fiets op het oog spik en span spuiten. Helemaal verkeerd! Hoge druk is funest voor draaiende delen waar vet en/of olie aan te pas komt. Dat was alvast goede raad. Een bus Dusty ontvetter van de Wibra kun je het beste laten staan. Niet goed voor je fiets!

 

Zo werden we via het poetsen van je fiets, remmen, ketting, remmen (disc- en velgremmen), lagers versnellingen, schokbrekers een heleboel wijzer. Ik spreek hier even voor mezelf want ik constateerde dat er toch ook een paar Pedaleurs waren die wél van toeten en blazen wisten. En die ook met de nodige tips en trucs kwamen, zoals knopen leggen in je binnenband en naar huis bellen om je op te laten halen als je niet verder kunt. Zeer leerzaam allemaal.

 

Jan van Egeraat ,die naast gastheer Wouter als ceremoniemeester optrad, voorzag de aanwezigen van de nodige consumpties. Het voornemen om rond een uur of 9 te stoppen werd niet gehaald. De materie was te interessant en Wouter had zoveel te vertellen dat het snel veel later werd. Aan het eind van het college van Wouter werd nog een wedstrijdje banden wisselen gehouden. Frans de Kok deed een verwoede poging om de in het vooruitzicht gestelde prijs te bemachtigen maar zijn gehavende duim verhinderde dit. René van Oers nam het stokje van Frans over en hij kwam een heel eind. Zo ver zelfs dat menig Pedaleur voortaan René zal benaderen als hij of zij geconfronteerd wordt met een lekke tube. Zeer collegiale Pedaleur die René!

 

Tegen een uur of elf hadden we de stof min of meer allemaal doorlopen en was het tijd om op huis aan te gaan. Wouter had voor iedereen nog een presentje: een setje met voorlamp, achterlicht en een fietsbel. Goed zicht: allicht! Veiligheid voor alles. Hartelijk dank Wouter voor jouw inspanningen deze avond. Leerzaam en voor herhaling vatbaar. Bedankt Jan voor jouw inspanningen om het iedereen naar de zin te maken deze avond. Ik ben weer een stuk wijzer geworden en ik zie uit naar een volgende editie…

 

Fred Buermans

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Agger 8

 4617 NM Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

za

28

sep

2019

Clinic TC Nuenen

Hallo Peter,

 

Bedankt voor jou inzet en van Kees en Jack. Het was een geslaagde kennismaking met de Brabants Wal met inzet van de fietsclub De Pedaleurs.

meer lezen 0 Berichten

ma

23

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (verslag toer)

Driedaagse 2019, Holten, team toer

 

In het donker met ±5°C op de thermometer is op vrijdag 20-9-2019 een viertal opper bikkels uit Zuid West Nederland op de racefiets gestapt om richting Holten te rijden. Waarvan geen één echte geboren en getogen Bergenaar. In totaal een tocht van dikke 210+ kilometers, onderweg voorzien van 3 stops.

meer lezen 1 Berichten

zo

22

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (verslag MTB)

Vrijdag 20 september 2019. Om half negen ’s morgens melden zich de eerste Pedaleurs met hun tassen en hun fietsen. Jan heeft weer een bus kunnen regelen die dit keer richting Holten zal rijden. Daar, op vakantiepark De Lindenberg, zijn 6 bungalows gereserveerd. Daar zal een select gezelschap Pedaleurs twee nachten en drie dagen doorbrengen. Dit jaar geen tweedaagse maar een driedaagse om het 50 jarig jubileum van de club extra kleur te geven.

meer lezen