HET GEBEURDE IN DE JAREN 50 EN 60 IN DE OMGEVING VAN BERGEN OP ZOOM

 

    

De Brabantse Wal is het meest westelijke gedeelte van de provincie Noord Brabant. Hier gaan de hoger gelegen zandgronden over in de lager gelegen kleigronden van West-Brabant en Zeeland. Deze streek bestaat uit verschillende dorpen met daar rondom landbouwgrond en er zijn ook prachtige natuurgebieden, waarin de hoogteverschillen duidelijk zichtbaar zijn. Midden op de Wal ligt Bergen op Zoom met zijn prachtige historische binnenstad.

 

Dit boek speelt zich af in een denkbeeldig dorp op deze Brabantse Wal in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, de periode waarin veel kinderen van de geboortegolf na de tweede wereldoorlog opgroeiden tot jonge volwassenen.

 

Louis en Dirk, de twee hoofdpersonen van dit boek maken tijdens de schooluren, maar ook zeker in hun vrije tijd, veel leuke en minder leuke dingen mee. De rode draad in het boek is hun vaste voornemen om wielrenner te worden. Het boek vertelt hoe de jongens dit doel bereikten en wat ze er voor over moesten hebben.

 

De schrijver van dit boek is Rens Meesters, geboren in 1951 in Steenbergen. Hij is nu gepensioneerd en is een liefhebber van de Brabantse Wal en van de wielersport gebleven. Hij rijdt nog steeds zijn ritjes alleen of in clubverband op de racefiets of de mountainbike vanuit zijn woonplaats Bergen op Zoom.

 

Te bestellen bij Kirjaboek.nl, ISBN 978-94-6008-335-8

 

(foto archief van de schrijver)
(foto archief van de schrijver)

Mijn ontmoeting met Geert Polak

 

Eigenlijk moet ik hier schrijven: mijn ontmoetingen met Geert Polak. Het bleef namelijk niet bij één enkele ontmoeting. Mijn vriend Dion Joosten en ik waren min of meer vaste klanten. 

Eind jaren 60 begin jaren 70 waren wij lid van de wielervereniging RSC de Zuidwesthoek, die toen gevestigd was in Hoogerheide. Zoals zoveel wielrenners en wielrennertjes die bij deze club fietsten, maakten wij graag gebruik van de diensten van Geert Polak. Trouwens ook nog in de periode daarna, toen we geen wedstrijden meer reden maar nog steeds vaak op de racefiets zaten, wisten we voor onderhoud en reparatie het schuurtje van Geert in Borgvliet te vinden.

 

Iedere avond was Geert daar aan het werk aan de racefietsen van zijn klanten, na zijn dagelijkse werk bij Aviolanda in Hoogerheide. Behalve onderhoud en reparatie bouwde en verkocht Geert ook zelf frames onder de merknaam GePo. Het was enerzijds een bijverdienste, maar anderzijds natuurlijk ook een hobby. Maar wij vonden het vooral interessant, omdat Polak in de wielerwereld bekend was als de mecanicien van de Televizierploeg in de Tour de France. Bovendien week het door Geert berekende tarief danig in het voordeel af ten opzichte van dat van de fietsenwinkels in de buurt. En wat wisten die nou van het onderhoud van racefietsen af.

Als je bij Geert langskwam hoefde je van te voren nooit te bellen. Bovendien had nog lang niet iedereen telefoon. Nee, je ging gewoon naar zijn huis, door de poort achterom en meteen links stond een houten aangebouwde werkplaats naast het stenen schuurtje. Vanaf een uur of zeven ’s avonds was de fietsenmaker in zijn domein aan het werk. Er stond een werkbank, er hingen een paar haken aan het plafond om de fietsen op te hangen en het gereedschap hing keurig netjes op zijn plaats aan een houten rek. Er hingen foto’s van beroepsrenners aan de muur, natuurlijk ook die foto van de Tourploeg, waar Geert als mecanicien zelf opstond. Alleen al voor die foto’s vond ik het altijd leuk om bij Geert langs te gaan. 

Polak was toen al en is nu nog steeds een rustige, vriendelijke man, maar iemand die precies weet wat hij wil en wat hij kan. Als je langskwam met een kapotte fiets wist hij je al snel gerust te stellen. En als er onderdelen vervangen moesten worden, had hij altijd wel iets op voorraad wat precies paste en bijna niks kostte.

Remgrepen, derailleurwieltjes, versnellingshandels, stukjes ketting, spaken, velgen, rem- en derailleurkabels, enzovoort, alles lag keurig in een vakje of hing aan de wand, gereed om te pakken. Geert is natuurlijk al die jaren vooral ook sociaal bezig geweest met het helpen van de gewone wielrennertjes bij het uitoefenen van hun dure sport.

 

Hoe sociaal hij is bleek ook wel in 2013, toen hij een koninklijke onderscheiding opgespeld kreeg vanwege zijn jarenlange inzet voor de Stichting Visueel Gehandicapten Tandemtochten (Vigeta). Deze stichting organiseert regelmatig, zoals de naam het zegt, tandemtochten voor blinden en slechtzienden. Van deze stichting is de voormalige secretaris van de Pedaleurs, Piet Brocatus, ook jarenlang bestuurslid geweest. Geert was toen al meer dan 20 jaar als vrijwilliger actief voor deze stichting onder meer als voorrijder op de tandem en als lid van het bestuur. Daarnaast zette hij zich jarenlang in voor de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom en voor de nabestaanden van Canadese militairen.

 

Geert Polak is 82 jaar geleden geboren in Helwijk bij Willemstad als zoon van de bekende beroepsrenner Bram Polak. Polak senior won in 1931 Den Haag-Brussel en werd derde op de nationale kampioenschappen op de weg in Arnhem. Polak junior was een verdienstelijk amateur, maar is vooral bekend geworden als mecanicien van de Televizierploeg van Kees Pellenaars. 

Geert koos voor de zekerheid van het werken als vakman en niet voor het onzekere bestaan van beroepsrenner, hoewel hij hiervoor zeker wel aanleg had. In de jaren 70 won hij bijvoorbeeld vier keer de Hel van de Pin. Geert Polak woont al tientallen jaren in Bergen op Zoom.

 

Op bovenstaande foto van de Televizierploeg 1966 staan op de voorgrond de mekaniekers Geert Polak rechts en John Krijnen links. Op de achtergrond staat Toon Simons, de verzorger van de ploeg.

(foto archief van de schrijver)
(foto archief van de schrijver)

Mijn ontmoeting met Joop Zoetemelk

 

Mijn vriendenclubje van vier toerfietsers was uit elkaar gevallen door de verhuizing van Dion Joosten naar Putte en de knieblessure van Gerard Karremans.

Het wegseizoen 1985 had ik in mijn eentje vol gefietst. Daarom besloot ik om me, in navolging van collega, studie- en fietsvriend Cees Hereijgers aan te sluiten bij de Pedaleurs, de oudste rijwieltoervereniging van Bergen op Zoom.

 

In het stille seizoen vanaf november deed ik fanatiek mee met het winterprogramma, dat voornamelijk bestond uit loopactiviteiten in het bos, conditietraining door Jeroen van der Ploeg en na afloop een partijtje voetballen. Penningmeester Rini Bogers besloot dat ik niet tot het begin van het nieuwe wegseizoen hoefde te wachten en schreef mij in als lid per 1 januari 1986. 

Vanaf de openingsrit in maart van dat jaar was ik bijna wekelijks van de partij en na een paar ritten begon ik mijn draai te vinden in de groep.

 

In augustus 1987 zou de Ronde van Nederland starten in Bergen op Zoom en het plaatselijk comité zocht vrijwilligers om hand- en spandiensten te verrichten op het parkoers in de omgeving van sportpark Rozenoord. Ook de Pedaleurs werd gevraagd of er leden tijd en zin hadden om mee te helpen. Er waren wel wat oudere leden, die hier toe bereid waren. Mij leek het leuker om als toeschouwer aanwezig te zijn.

 

Op maandag 17 augustus 1987 werd een proloog gereden met start en finish in de Beukenlaan. De volgende ochtend vond de start van de eerste etappe, die in Huizen zou finishen, plaats op dezelfde locatie.

De korte tijdrit over drie en een halve kilometer startte vroeg in de avond. Ik zorgde dat ik op tijd thuis was van mijn werk en meteen na het avondeten fietsten mijn 11 jarige zoon Erik en ik naar sportpark Rozenoord om de beroepsrenners in levende lijve te aanschouwen. Mijn vrouw en dochters bleven thuis. De bouwploeg van de Pedaleurs, die met dranghekken had lopen sjouwen, zat al op het terras aan het bier.

Er is nog niet veel veranderd bij de club…

 

Erik en ik hadden onze fietsen tegen een boom gezet en toen we een plekje hadden gezocht achter de afrastering kwamen de vroeg gestarte deelnemers al terug gereden naar de meet, terwijl andere renners nog aan het warm rijden waren. Alle profs reden toen al op tijdritfietsen met dichte achterwielen en ossenkopsturen. De renners kwamen vlak achter ons langs om zich naar de start te begeven. Zoals gelukkig nog steeds waren ook toen de beroemde wielerkampioenen voor het publiek benaderbaar om hen snel een handtekening te vragen of een foto te maken. Erik liep even naar onze fietsen om iets lekkers uit de fietstassen te halen. Moeder zorgde er wel voor dat we niks te kort kwamen.

 

Toen ik omkeek waar mijn zoon bleef zag ik Joop Zoetemelk net achter hem aan komen rijden met een flinke vaart om zich naar de start te begeven. Ik riep nog: “Erik, spring opzij.” De tourwinnaar en wereldkampioen moest vol in zijn remmen. “Sorry, Joop”. zeiden Erik en ik in koor. Zoetemelk keek ons een beetje nerveus lachend aan. “Geeft niks hoor” en vervolgde zijn weg naar de start.

 

De proloog van de Ronde van Nederland 1987 werd gewonnen door Jelle Nijdam vóór Laurent Fignon en Phil Anderson. In 1987 had Joop in zijn afscheidsjaar op zijn 40e nog de Amstel Gold Race gewonnen. De Ronde van Nederland werd één van zijn laatste wedstrijden. De oude kampioen ging met pensioen.

 

Joop Zoetemelk is geboren in Den Haag op 3 december 1946 en groeide op in Rijpwetering onder de rook van Leiden. Daar werd hij lid van de wielervereniging Swift. In de winter deed hij aan wedstrijdschaatsen.

Toen hij in 1968 met Fedor den Hertog, Jan Krekels en René Pijnen Olympisch Kampioen ploegentijdrit werd reed hij voor de amateurploeg van Amstel Bier.

In 1969 won Joop nog steeds als amateur de Tour de l’Avenir om vervolgens in 1970 te debuteren als prof met een tweede plaats in de Tour de France. Er zouden nog vijf tweede plaatsen volgen tot hij in 1980 als kopman van de befaamde Raleigh ploeg van Peter Post de Tour wist te winnen. In totaal won hij in de Tour de France 10 etappes.

 

In 1985 werd Joop wereldkampioen op de weg na een korte solo in de laatste ronde. Verder won hij in 1979 de Ronde van Spanje, in 1974, 1975 en 1979 Parijs – Nice, in 1975 de Ronde van Nederland, in 1976 de Waalse Pijl in 1977 en in 1979 Parijs – Tours, in 1985 de Tirreno – Adriatico en tenslotte in 1987 de Amstel Gold Race. Hiermee is Joop samen met Jan Janssen de meest succesvolle Nederlandse wielrenner ooit.

Foto uit ‘West-Brabantse Wielerkampioenen” door Rein Lambregts en Hans Kuijper.
Foto uit ‘West-Brabantse Wielerkampioenen” door Rein Lambregts en Hans Kuijper.

Mijn ontmoeting met Jan Maas

 

Het zal in het jaar 1960 geweest zijn dat ik de winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1928 ontmoette. Ik was een ventje van 9 jaar. Mijn vader repareerde de fietsen, die ons gezin bezat, zo veel mogelijk zelf. Voor het vastmaken van een gebroken ketting en het plakken van lekke banden draaide hij zijn hand niet om. Maar dan moest er wel altijd reparatiemateriaal op voorraad zijn in zijn schuurtje.

Op zekere dag was vader net voor het avondeten met een lekke band thuis gekomen van zijn werk. Nog voor we aan tafel gingen, liep hij zijn werkplaats in en kwam meteen terug de keuken in gestoven. “Verdorie, de solutie is op. Er moet nù iemand naar de fietsenmaker voor een nieuwe tube”.

 

De lekke band moest dezelfde avond nog gemaakt worden anders kon vader de volgende dag niet naar zijn werk. Omdat mijn oudste broer buiten aan het spelen was, kreeg ik de opdracht om een tube solutie te gaan kopen bij de fietsenmaker. Ik kreeg een kwartje in mijn handen geschoven en fietste zo vlug mogelijk naar de fietsenmaker van ons dorp, de Welberg. Maar wat denk je, vanaf 5 uur gesloten en het was net vijf over vijf. Snel terug naar huis om het slechte nieuws te brengen. “Rij dan maar naar Jan Maas in de stad. Die is tot zes uur open. Gewoon in de Kaaistraat, dat zie je vanzelf.”

 

Het was niet zo heel ver naar het centrum van Steenbergen en ook niet zo’n moeilijke route. Tussen de Markt en de protestantse kerk aan de linkerkant van de straat zag ik met grote letters boven de etalage: Rijwielen J. Maas. In vergelijking met de fietsenmaker in het dorp was dit een grote winkel. Er was van alles op voorraad, banden, zadels, bagagedragers, fietstassen. En er stonden ook veel meer nieuwe fietsen in de etalage. De fietsenmaker bleek een hele gewone man, in mijn ogen een opa.

“Zeg het eens jongen, wat kan ik voor je doen?”

“Een tube solutie, asjeblieft.”

Jan Maas gaf mij het tubetje lijm: “Dat is twintig cent, jongeman.”

Ik gaf hem mijn kwartje dat onderin mijn broekzak stak en kreeg er een stuiver voor terug. Daarna rende ik snel de winkel uit en riep nog: “Houdoe”.

 

Nog voor het avondeten was ik terug thuis en mijn vader kon zijn band gaan plakken. En als beloning mocht ik de stuiver wisselgeld in mijn spaarpot doen. Dat was het leuke aan een boodschap doen. Na het eten ging vader naar het schuurtje om zijn lekke band te plakken. “En wat vond je van de fietsenmaker in de stad?” vroeg vader, terwijl ik toekeek hoe hij de buitenband met een stel bandenlichters van de velg verwijderde.

“Nou, dat is een hele gewone vent hoor, net zoals ons opa was.”

“Wist je dat ie in 1928 op de Olympische Spelen een zilveren medaille gewonnen heeft?”

Dat wist ik natuurlijk niet, maar ik vond het wel interessant.

“Ja” zei vader, “toen werd hij door heel de gemeente gehuldigd en bejubeld en nou is tie gewoon de fietsenmaker van Steenbergen.” Mijn vader had natuurlijk gelijk. Iedere beroemde sportman of – vrouw is ook maar een gewoon mens.

 

Jan Maas is geboren in Steenbergen in 1900 en aldaar overleden in 1977. In 1922 werd hij negende in het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs in Liverpool, Engeland. In 1924 werd hij kampioen van Nederland op de baan over 30 km en deed hij mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Hier werd hij 19e in de individuele tijdrit op de weg en met de Nederlandse ploeg 6e in het ploegenklassement.

In 1928 was Jan Maas weer geselecteerd voor de Olympische Spelen in Amsterdam, dit keer voor de baanwedstrijden. Hier won hij met zijn ploeggenoten Jan Pijnenburg uit Tilburg, Piet van der Horst uit Klundert en Janus Braspennincx uit Zundert, allen Brabanders dus, de zilveren medaille op de ploegenachtervolging.

In 1929 werd hij Nederlands kampioen op de weg voor amateurs in Heerlen. 

Daarna is hij nog een paar jaar prof geweest. Begin jaren dertig begon Jan Maas een rijwieldetailhandelszaak in zijn woonplaats Steenbergen. In 1965 is de winkel door zijn neef Ton Maas overgenomen.

(foto: archief van de schrijver)
(foto: archief van de schrijver)

Mijn ontmoeting met Richard van Smirren

 

Tweede Paasdag 1959 viel op 30 maart. Dat betekende dat mijn oudere broer Jan en ik beiden de leeftijd van 8 jaar hadden bereikt. Maar we waren geen tweeling. Ik was op 28 maart 8 geworden en Jan zou op 2 april 9 worden. Wij woonden met onze ouders en nog vier broertjes en een zusje op de Welberg, een kerkdorp van Steenbergen in West Brabant. Ons jongste zusje was er nog niet bij; zij is in 1960 geboren.

 

De Ronde van de Welberg had een vaste plaats op de wielerkalender van het district Brabant I van de KNWU, namelijk altijd op Tweede Paasdag. Wij woonden midden op het parkoers. Als we links de straat uitkeken zagen we de renners richting de meet rijden en als we naar rechts keken zagen we ze halverwege het rondje nog een keer. Maar wij gingen natuurlijk liever dichterbij staan aan de andere kant van de brug over de Boomvaart, die dwars door het dorp liep.

Na het middageten mochten we met ons vader mee naar het wielrennen gaan kijken en ome Sjaak uit Bergen op Zoom kwam ook.

 

Maar voor het zover was liepen Jan en ik regelmatig naar de straat om te zien of er al wat te beleven viel. Het was na de aankomst van de nieuwelingen en de al aanwezige amateurs liepen met hun fiets aan de ene hand en een sporttas aan de andere hand door onze straat. De jonge mannen zochten een plaatsje, waar ze zich konden omkleden.

 

Ze belden aan bij buurman Pietje en buurvrouw Kaatje. Dat waren geen sportliefhebbers, dus de renners moesten verder zoeken. Er stapten een stuk of drie coureurs naar onze voordeur. Jan en ik zagen dat ons moeder opendeed en op de vraag van de renners: “Mevrouw, mogen we ons bij u omkleden?” kregen ze ook een negatief antwoord. Moeder vond het al druk genoeg met zeven kinderen. De volgende voordeur waar ze aanbelden was bij onze andere buren: buurman en buurvrouw Aarts. Hier waren de drie Amsterdamse wielrenners wel welkom. Jan en ik renden naar achteren, wij wilden wel eens zien wat dat nou voor mannen waren.

 

De drie amateurs parkeerden hun racefietsjes op de stoep van de buren en Jan en ik stonden met open mond toe te kijken. “Dat benne mooie fietsies, vinden jullie ook niet?” zei één van de coureurs tegen ons. “Jao ‘or, ze zijn mooi” antwoordde mijn grote broer. Het waren ook mooie rode racefietsen van het destijds bekende Amsterdamse merk RIH.

“As je groot genoeg ben mot je ook zo’n fietsie kope en gaan wielrenne”.

 

De renners gingen het schuurtje van de buurman binnen en lieten hun fietsen op het erf staan. Vijf minuten later kwamen ze weer naar buiten in hun fietskleren. Korte fietsbroek en een shirt met lange mouwen, het was nog maar maart. Witte sokjes in zwartleren blinkend gepoetste fietsschoentjes met op de zolen aluminium plaatjes geschroefd. Die plaatjes pasten precies op de pedalen. Bij het opstappen verdwenen de schoentjes in de toeclips en werden met leren riempjes vastgezet. Hun leren worsthelmen hingen nog over het stuur. Achter op hun truien waren de rugnummers met spelden vastgemaakt. Nummer 18, nummer 54 en nummer 71.

De Amsterdammers gingen op weg naar de startstreep.

 

En onze Jan en ik gingen met ons vader en ome Sjaak naar de hoek van de straat aan de overkant van de brug staan. De straat was afgezet met ijzerdraad dat vastgemaakt was aan ijzeren palen, die ’s morgens door vrijwilligers in de grond geslagen waren. Er stond al veel volk en verderop aan de finishlijn stond het wel drie rijen dik. De Ronde van de Welberg was een groot succes.

Iedere keer als de renners langskwamen keken we wat er nu weer gebeurd was na de vorige doorkomst. Soms reed er een groepje vooruit en dan weer was er een eenling die probeerde weg te komen. Bij de premiesprints ging het zo vlak voor de meet soms al erg hard.

 

Tijdens de koers bleek die nummer 54 die zich bij de buren had omgekleed, één van de sterkste deelnemers. Jan vroeg aan ome Sjaak: “Öe éét de dieje mee nummer 54?” Ome Sjaak keek in het programmaboekje, waar alle deelnemers in vermeld stonden. “Da’s Van Smirren uit Amsterdam”.

De plaatselijke favoriet Jacques van de Klundert reed ook een sterke koers, maar Richard van Smirren wist een paar ronde voor het einde alleen weg te komen en won de Ronde van de Welberg 1959.

 

Vader en ome Sjaak en onze Jan en ik hadden een mooie koers gezien en liepen terug naar huis.

Toen we langs onze achtertuin kwamen reed de winnaar met de bloemen, die hij gekregen had bij de huldiging, over het stuur van zijn fiets bij buurvrouw Aarts het erf op. De buurvrouw liep op hem toe om hem te feliciteren.

“Hier schat, hier heb je de blomme en bedankt dat we ons hier mochten omkleje”.

 Hij gaf vrouw Aarts zowaar een kus. Dat hadden Jan en ik nog niet vaak gezien.

 “As ik met die blomme naar Amsterdam mot rije blijft er niks van over”

 

Richard van Smirren was een sterke amateur en won regelmatig een wedstrijdje. Hij is nooit beroepsrenner geworden.
Dit in tegenstelling tot zijn jongere broer Wim van Smirren. Die heeft nog een paar seizoenen voor de Caballeroploeg gereden.

De Caballeroploeg in 1968. De rechtse man in kostuum is John Krijnen, mecanicien. (foto: archief van de schrijver)
De Caballeroploeg in 1968. De rechtse man in kostuum is John Krijnen, mecanicien. (foto: archief van de schrijver)

Mijn ontmoeting met Johnny Krijnen

 

 

In de jaren 60 en 70 werden er volop wielercriteriums georganiseerd. Als bezoeker van deze hardfietswedstrijden werd je vaak overspoeld door informatie via de luidsprekers van Radio Hessels uit Oosterhout. De speaker was lid van het jurykorps maar vooral entertainer van het aanwezige publiek. Telkens als de renners de finishlijn passeerden deed hij verslag van de ontwikkelingen in de koers. Ook het aankondigen van premiesprints was één van zijn taken en natuurlijk het meedelen van beslissingen van de jury tijdens en na de wedstrijd.

Maar voor zo’n man was het onmogelijk om de hele middag aan het woord te zijn. De tijd waarin Frits de Leeuw of Chris Delbressine even hun mond hielden werd opgevuld door de muziek, die verzorgd werd door één van de mensen van Radio Hessels. Bekende nummertjes van de Beatles en Cliff Richard kwamen voorbij en ook de Zangeres Zonder Naam en later Corry Konings. De goede man draaide natuurlijk alles wat in de mode was, het meest Engels- en Nederlandstalig. Maar zou hij ook de vertaling hebben geweten van het liedje van Rika Zaraï: “Nous allons dancer sans chemise et sans pantalon”. (“Wij gaan dansen zonder hemd en zonder broek”)

En er moest ook reclame gemaakt worden voor de grote en kleine sponsors van het wielerevenement. De plaatselijke bakker en slager kwamen nog al eens langs op de geluidsinstallatie nadat Frits de Leeuw geroepen had: “Zoekt op een ander niet wat eigen plaats u biedt”.

Maar ook grote bedrijven waren er niet vies van. Amstel Bier was sponsor van een landelijke amateurploeg en liet zijn reclameboodschappen over het hele land los tijdens de koersen: “Bij elk plezier hoort Amstel Bier”.

 

In West Brabant was het vaak Breda Bier, sponsor van een regionale ploeg, dat trachtte de omzet te vergroten. Later werd dat Skol:”Skol International is here, Skol International Beer”. En dan had je de inmiddels gelukkig verboden reclames van sigaren en sigaretten.

De sigarenfabriek van Willem II uit Valkenswaard sponsorde een profploeg net als de sigarettenfabriek van Caballero uit Den Haag. Vanaf 1975 was Johnny Krijnen de PR man van dit sigarettenmerk.

 

Krijnen was daarvoor mecanicien geweest bij onder andere de Televizierploeg van Kees Pellenaars en vanaf 1968 van de Caballeroploeg. Toen deze ploeg in 1975 ophield te bestaan ging Johnny in de publiciteit en reclame van nog steeds hetzelfde sigarettenmerk. Tijdens de profcriteriums was Johnny Caballero een geziene gast in heel het land. Hij werd al van verre begroet door de speakers en wist altijd een mooi praatje te houden voordat het liedje door de luidsprekers schalde:

“Ai ai ai die Caballero, dat is pas een sigaret.

Ja ja ja die Caballero echt je dat en je van het.

Wat zeggen Theo en Fransje, wat zeggen Johnny en Jacques.

Het is niet alleen de melange, maar ook de rijpe tabak.”

Maar Johnny reisde niet alleen de wielerkoersen af, hij was ook aanwezig met zijn wedstrijdhometrainers op allerlei feesten en partijen.

 

Zo ook die ene keer in 1981 op de jaarlijkse feestavond van mijn werkgever, Dijker en Doornbos Accountants regio Zuid West. De medewerkers van de vestigingen Bergen op Zoom en Middelburg vierden een feestje ergens in een zaal in de stad. Er was levende jazzmuziek en er werd een uitgebreid diner geserveerd. Na het eten was er nog een gezellig samenzijn waarbij ook Johnny Caballero Krijnen zijn hometrainers in de zaal opstelde. 

Het waren twee rollenbanken met achteraan twee rollen en vooraan één rol, die met een snaar aan elkaar verbonden waren. Ze draaiden alle drie tegelijk. Het achterwiel van een baanfiets werd op de achterste rollen geplaatst en het voorwiel op de voorste rol. Achter de twee baanfietsen stond een klok met twee wijzers die aangaf welke van de twee fietsen het snelste reed. Na één kilometer was de wedstrijd voorbij.

Omdat ik een echte wielerliefhebber en fietstoerist was vond ik het wel leuk om een wedstrijdje te rijden. Veel animo was er niet bij de aanwezige accountants en belastingadviseurs. Een paar Zeeuwen hadden tegen elkaar gereden en een richttijd neergezet. Ton van Kaam, mijn collega, was ook een sportman – hij deed aan waterpolo - en dus fit genoeg om het tegen mij op te nemen. Wij meldden ons bij Johnny, die blij was dat hij weer klanten had. Na een korte uitleg bestegen wij de baanfietsen, die gelukkig met een beugel aan het stuur vastgezet waren. Dan hoefde je niet zelf te balanceren. 

Tot mijn opluchting had ik een betere tijd dan Ton, maar onze collega Debruyker uit Zeeuws Vlaanderen was nog ietsje sneller geweest.

 

John Krijnen is later ook nog mecanicien geweest bij de PDM-ploeg en de Nederlandse baanploegen van de KNWU. In 2008 werd hij door de bond ontslagen en ging met pensioen.

 

Mijn ontmoeting met Maarten Ducrot 

 

De wielersport is een bron van veel spannende verhalen, over de renners, over de legendarische wedstrijden, de grote duels, het gebruik van doping enzovoort. Veel verhalen zijn in de vorm van tijdschriften en boeken uitgekomen en na lezing in mijn boekenkast beland.

 

Na mijn pensionering ben ik naast het lezen van boeken en tijdschriften ook mijn vrije tijd gaan besteden aan het schrijven. Inmiddels is het door mij geschreven boek getiteld “Vanaf de schoolbanken de racefiets op” uitgegeven door Kirjaboek.nl.

Het schrijven van dat boek en ook het feit dat er mensen in geïnteresseerd zijn is mij zo goed bevallen, dat ik besloten heb hiermee verder te gaan. Als liefhebber van de wielersport leek het mij leuk om een serie korte verhalen te gaan schrijven over grote en kleine beroemdheden uit deze sport, die ik in de loop van de tijd (min of meer) persoonlijk ontmoet heb. 

 

 De eerste aflevering gaat over Maarten Ducrot.

  

In de jaren 80 van de vorige eeuw werden er in veel plaatsen in het land, maar zeker in West Brabant in bijna ieder dorp en stadswijk, wielerwedstrijden georganiseerd in de vorm van een criterium. Er werd een parkoers van een paar kilometer uitgezet, waarop de renners hun rondjes draaiden. Meestal waren er wedstrijden voor aspiranten, nieuwelingen en amateurs.

  

De Ronde van Meilust, die in de gelijknamige wijk in Bergen op Zoom in 1983 werd verreden passeerde onze voordeur, die honderd meter van de finishlijn verwijderd was. We zaten zogezegd eerste rang. Mijn vrouw en ik hadden besloten om de deur open te zetten voor de renners, die een plekje zochten om zich om te kleden. Rond half één die zondagmiddag hadden we al aan enkele nieuwelingen, die om één uur zouden starten, één van de slaapkamers ter beschikking gesteld. Na de nieuwelingenkoers zou er een speciale wedstrijd plaatsvinden, een dernykoers voor topamateurs op uitnodiging. Als sluitstuk van de dag vond de wedstrijd voor amateurs plaats om half vier. Het publiek was dan ook massaal aanwezig om vooral de streekrenners aan te moedigen.

  

De nieuwelingen waren net gestart toen er zich een jongeman van 25 jaar met blonde krullen en een vriendelijk gezicht bij ons aan de deur meldde en vroeg of we nog een plaatsje voor hem hadden om zich om te kleden. Dat was niemand minder dan de wereldkampioen ploegentijdrit 1982 Maarten Ducrot. Samen met Frits van Bindsbergen, Gerard Schipper en Gerrit Solleveld had hij in het Engelse Goodwood deze titel veroverd. Hij was één van de genodigden voor de dernywedstrijd. De jonge Ducrot was erg beleefd en vriendelijk, ook een beetje verstrooid. Toen hij zich in zijn wedstrijdtenue gehesen had maakte hij nog even een praatje met ons en zei dat hij te weinig gegeten had en niks bij zich had. We hebben hem een lekkere overdadig besmeerde boterham met jam gegeven. Ducrot zat op zijn gemak te eten, toen één van zijn begeleiders aanbelde.

 “Zit Maarten Ducrot hier?”

 “Ja dat klopt, die is er.”

 

Ducrot verscheen in het gat van de voordeur.

 “Maarten, je spullen pakken en meekomen. Je moet je melden bij de permanence in de basisschool.”

 “Dat is waar ook, was ik even vergeten.”

 Snel pakte de wereldkampioen zijn spullen bij elkaar en ging met zijn begeleider de deur uit om zich op de afgesproken plaats te melden. Een kwartiertje later, net voor de start van de dernywedstrijd, kwam zijn begeleider opnieuw bij ons langs. Ducrot stond al aan de vertrekstreep, maar was zijn valhelm vergeten. Hoezo verstrooid…

 

Maarten Ducrot was een laatbloeier. Hij was al 24 toen hij wereldkampioen tijdrijden werd. Naast het fietsen maakte hij eerst zijn studie psychologie af, alvorens in 1985 beroepsrenner te worden. Hard fietsen kon hij wel, maar hij blonk nergens in uit. Sprinten kon hij helemaal niet, klimmen ging redelijk, tijdrijden ook. En tactisch was hij zeker geen uitblinker. Meestal fietste hij hard op de momenten die er niet toe deden en miste hij de slag.

 

Tijdens de tv-reportages van de grote wedstrijden waaraan Ducrot later als professioneel wielrenner deelnam moest ik vaak terugdenken aan mijn ontmoeting met Maarten Ducrot in 1983. Het leek wel of hij steeds de verstrooide professor was gebleven.

Zijn ploegleider Jan Raas heeft hem in 1985 tijdens de negende etappe van de Tour de France vanuit de volgwagen alles voor moeten zeggen. Zoals waar hij het beste kon demarreren met grote kans op succes, met welk verzet hij moest rijden, hoe ver het nog was naar de meet, wat zijn voorsprong was en meer van dat soort zaken, die vaak bepalend zijn voor eventuele winst.

 

Om wielerwedstrijden te winnen is het niet alleen belangrijk dat je hard op de pedalen kan stampen, maar even zo belangrijk is het om, zoals de renners dat noemen, de koers te kunnen lezen. En dat je op de cruciale momenten de juiste beslissingen neemt om na afloop van de race met de bloemen op het podium te staan.

Maar uiteindelijk won Ducrot die negende etappe in de Tour de France na een solo van ruim veertig kilometer. Verder won hij in zijn carrière nog een etappe in de Dauphiné en in de Ronde van Romandië. In 1991 stopte hij met wielrennen.

 

In 2004 werd de vriendelijke, verstrooide jongeman, die wel hardfietser was, maar als wielrenner altijd een vreemde eend in de bijt bleef, wielercommentator bij de NOS. Dat is naar mijn idee niet zo erg, ik volg de uitzendingen van de grote wielerwedstrijden toch meestal op “de Bels.”

ma

01

jun

2020

’n Prettig weerzien!

Na welgeteld 10 gemiste ritten met een totaal van 900 km, die we vanwege de bekende problemen niet hebben kunnen fietsen, was het tweede Pinksterdag weer een drukte van jewelste bij het vertrek punt, café Krijnen. De seinen voor sporten en vooral fietsen, zijn weer groen.

meer lezen 0 Berichten

zo

01

mrt

2020

Openingstocht

Nu de winterstop achter ons ligt en de carnavalsdampen zijn vervlogen konden we ons op zondag 1 maart weer gaan opmaken voor het wegseizoen. Ruimschoots voor aanvang van de rit kwamen de renners bijeen bij het vertrekpunt voor de openingsrit van Team Toer.

meer lezen 1 Berichten

za

26

okt

2019

Verslag Loonse en Drunense Duinen.

Velen van ons weten wat mountainbiken precies inhoudt, toch nog even voor de “lees“-introducees een kleine impressie. Van oorsprong is de Pedaleurs een sportieve club van enthousiaste racefietsfanaten, die wekelijks hun kilometers wegtrappen.Wel zijn al 50 jaar actief op de weg, tussen maart t/m oktober.

meer lezen

za

28

sep

2019

Clinic TC Nuenen

Hallo Peter,

 

Bedankt voor jou inzet en van Kees en Jack. Het was een geslaagde kennismaking met de Brabants Wal met inzet van de fietsclub De Pedaleurs.

meer lezen 0 Berichten

ma

23

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (verslag toer)

Driedaagse 2019, Holten, team toer

 

In het donker met ±5°C op de thermometer is op vrijdag 20-9-2019 een viertal opper bikkels uit Zuid West Nederland op de racefiets gestapt om richting Holten te rijden. Waarvan geen één echte geboren en getogen Bergenaar. In totaal een tocht van dikke 210+ kilometers, onderweg voorzien van 3 stops.

meer lezen 1 Berichten

zo

22

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (verslag MTB)

Vrijdag 20 september 2019. Om half negen ’s morgens melden zich de eerste Pedaleurs met hun tassen en hun fietsen. Jan heeft weer een bus kunnen regelen die dit keer richting Holten zal rijden. Daar, op vakantiepark De Lindenberg, zijn 6 bungalows gereserveerd. Daar zal een select gezelschap Pedaleurs twee nachten en drie dagen doorbrengen. Dit jaar geen tweedaagse maar een driedaagse om het 50 jarig jubileum van de club extra kleur te geven.

meer lezen

zo

22

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (foto's)

Met dank aan Marcel, voor de leuke foto's!

meer lezen 0 Berichten

zo

22

sep

2019

Driedaagse 2019, Holten (video's)

Met dank aan Marcel, voor de video's!

Deze zijn ook terug te vinden op ons Youtubekanaal.

meer lezen 0 Berichten

zo

28

jul

2019

Zeelandbrugroute

Voorafgaande, aan deze tocht, werden we de hele week gewezen op de extremen voor wat betreft het weer, het zou warm worden, heet, heel heet.

Van code oranje tot en met code rood werden we diverse keren geattendeerd op de gevaren van grote inspanningen tijdens deze extreme temperaturen. Zo ook zaterdagmiddag, code oranje!! maar dat voor wat betreft de neerslag.

meer lezen 0 Berichten

zo

23

jun

2019

Familiedag, sfeerimpressie

Irene heeft tijdens de familiedag onderstaande foto's gemaakt.

meer lezen 1 Berichten

za

25

mei

2019

MTB ritverslag van Peter S.

Afgelopen zaterdag mijzelf weer eens gemeld bij het Appeltje voor een ritje op de mtb. Ondanks dat het dit weekend ook de Koos Moerenhout Classic was, viel de opkomst wel mee. Niet zo druk als het soms kan zijn, maar toch wel een aardige groep van veertien man en één gastrijder.

meer lezen 0 Berichten

vr

17

mei

2019

Internetbode: De Pedaleurs schenken opbrengsten aan Kika, CliniClowns en Stichting Happynezz

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 11 mei hadden de Pedaleurs hun jaarlijkse goede doelen bijeenkomst bij `t Appeltje. Deze middag hebben ze de donaties welke we in 2018 bij elkaar hebben gefietst, uitgereikt in de vorm van een cheque aan drie uitverkorenen.

meer lezen

zo

28

apr

2019

Boskroegtocht

Al weken is het een drukte van jewelste bij de “Grand Depart “ in de Dubbelstraat. Mede door het goede weer, van de afgelopen tijd, doet het de adrenaline stijgen en geef het de cycliste een sportieve drang voor deelname aan de georganiseerde tochten van team toer.

Zo ook de verwachte deelname voor de tocht van zondag 28 april de “ Boskroegtocht ”. Over en weer werden er al meldingen gedaan op Strava. Duidelijk was dat er ook nu weer met een hoog deelnemers veld rekening moest worden gehouden.

meer lezen 0 Berichten

za

13

apr

2019

MTB ritverslag van Peter

Na 2 keer bijzondere ritten (techniekles en strandrit) had ik mij voorbereid op de eerste gewone rit met vertrek om 9 uur. Dus de avond tevoren een mooie wat langere tocht bedacht via Zoomland, Woeste gedeelte naar Wouwse Plantage en terug langs Walsestraat en Woensdrechtse Heide. Jammer voor de moeite want bij vertrek bleek dat er andere plannen waren.

meer lezen 0 Berichten

za

23

mrt

2019

MTB ritverslag van Dré

Vandaag maar weer eens om half tien naar het bos getogen, om de andere tak van sport (MTB) weer maar eens op te pakken, het is altijd fijn om op een met je zaterdag met kompanen in het bos te toeren. 

Na de splitsing van de groepen waren we uiteindelijk met 2 vrouw en 7 man sterk.

meer lezen 0 Berichten

wo

20

mrt

2019

De Gazet: De Pedaleurs vieren 50 jarig-jubileum

Rijwieltoerclub de Pedaleurs uit Bergen op Zoom is opgericht op 21 oktober 1969 en is dus aan zijn vijftigste verenigingsjaar begonnen. De Pedaleurs is de eerste toerfietsvereniging in Bergen op Zoom en de eerste fietsvereniging met een mountainbikeafdeling.

meer lezen 3 Berichten

ma

18

mrt

2019

BN De Stem: Pedaleurs 50 jaar: zo werd de club gered van de ondergang

BERGEN OP ZOOM - Mountainbikeclinics in de bossen van Bergen op Zoom hebben tourclub de Pedaleurs gered van de ondergang. De club bestaat dit jaar vijftig jaar. "We hebben meer mountainbikers dan racefietsers", zegt voorzitter André Jansen.

meer lezen 0 Berichten

za

16

mrt

2019

MTB Ritverslag van Anita

Eerst al twijfelachtig of we zouden gaan omdat het de gehele nacht had geregend, aangekomen bij het appeltje was de opkomst helaas wat laag ivm het slechte weer of de carnavals perikelen, maar dat mag de mtb pret niet drukken!

meer lezen 0 Berichten

vr

15

mrt

2019

Verslag techniekles van Wouter Wilting door Fred

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd de belangstelling gepeild voor een avondje techniek van de fiets. Mountainbike en racefiets. Er was belangstelling en Jan van Egeraat werd op pad gestuurd om één en ander te regelen. Al vrij snel kwam Jan met de mededeling: 15 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij StudioVelo in Berrege. 

meer lezen 0 Berichten

ma

11

mrt

2019

In de buurt Bergen op Zoom: De Pedaleurs worden vijftig en vieren een feestje

Rijwieltoerclub de Pedaleurs uit Bergen op Zoom werd opgericht op 21 oktober 1969 en viert dit jaar dus haar vijftigste verjaardag. Wat staat er op het programma; een driedaagse, een jubileumrit en natuurlijk een feestavond! 

 

De leden van het eerste uur waren Ad van Schilt, Bart Aertsen, Jan de Mooij, Jan de Crom, Herman Lindeman, Jan Sebregts en Frans Nelissen. Van het huidige ledenbestand is Jeroen van der Ploeg lid vanaf 1971 en Piet Brocatus en Mario van den Boom sinds 1972.

meer lezen 0 Berichten

zo

10

mrt

2019

Openingstocht

De buienradar voorspelde geen regen in de ochtenduren van zondag 10 maart 2019 waarop Team Toer van de Pedaleurs de openingsrit zou gaan rijden. En rond half 10 was het inderdaad droog maar toch wel wat winderig. Later in de ochtend zou zelfs code oranje afgegeven worden.

meer lezen 1 Berichten

za

09

mrt

2019

Ritverslag Dorst (Jan)

Zoals vermeld en besproken op de ALV stond de eerste mtb rit buiten Bergen op Zoom gepland voor 9 maart.  Voor de organisatie was het billenknijpen, de weersberichten waren niet al te gunstig. Gelukkig zaten de weergoden er (weer maar eens) naast en kunnen we niet anders concluderen dat onze Lieve Heer ook een beetje van fietsen houdt, want het weer was ons goed gegund.

meer lezen 0 Berichten

za

02

mrt

2019

Ritverslag Irene

Na een lange tijd uit de running te zijn meld ik me weer op de verzamelplaats, met mij vertrekken we vandaag met 22 Pedaleurs. We verdelen onszelf in drie groepen, onze groep bestond uit: Peter, Jan van E., Miranda, Irene, Eric, Andre en Piet.

meer lezen 0 Berichten

za

23

feb

2019

Ritverslag Fred

Er is weer volop bedrijvigheid op de parkeerplaats bij ’t Appeltje. Ongeveer 25 Pedaleurs staan weer klaar op deze frisse maar zonnige zaterdagmorgen. Verdeeld over drie groepen, een snelle, een nog snellere en een allersnelste, vertrekken ze voor hun wekelijks ritje door de bossen.

meer lezen 0 Berichten

di

19

feb

2019

Belevenissen van Ad

Omdat wij (de Audaxboys), nog in de intrigerende fase zitten wil ik zoveel mogelijk pedaleurs leren kennen, daarom heb ik al met alle 3 de groepen meegereden.

meer lezen 0 Berichten

za

16

feb

2019

Ritverslag Martijn

Toen ik arriveerde bij 't Appeltje stonden er al een aantal Pedaleurs te wachten in het zonnetje.  Na wat geklets over 'zonnepanelen' op een nieuwe MTB, zijn de groepen verdeeld en zijn we vertrokken. 

meer lezen 0 Berichten

za

02

feb

2019

Op pad met groep één.

De opkomst viel een beetje tegen vandaag, deze keer maar vijftien Pedaleurs. De afgelopen weken stonden we vaak met een man of vijfentwintig (of meer) bij de poort van ‘t Appeltje. Deze keer dus maar twee groepen.

meer lezen

za

03

nov

2018

Feestavond, huldiging 2018

Met dank aan Fred voor het nemen van de foto's tijdens het eten en het huldigen van de diverse kampioenen.

meer lezen 0 Berichten

zo

14

okt

2018

Sluitingstocht, foto's

Tijdens en na de rit heeft Joost van der Poel deze foto's genomen.

meer lezen 0 Berichten

zo

14

okt

2018

Sluitingstocht

Vandaag de laatste tocht van het seizoen.

De sluitingstocht over een afstand van 60 kilometer, waar traditie getrouw niet de snelheid, maar de onderlinge verhalen van het voorbije seizoen de ronde doen.

meer lezen 0 Berichten

zo

23

sep

2018

Weekendje Arnhem met de Pedaleur MTB-ers

Zaterdag 22 september

07.30 uur. Plaats van handeling is het terrein van MEPAVEX aan de Blankenweg in Bergen op Zoom.

Er worden fietsen in een bus geladen, veelal mountainbikes. Het mooie weer van de laatste tijd is op. Regen en wind is wat we kunnen verwachten. Tijd voor de jaarlijkse tweedaagse van de Pedaleurs dus. Een zestal leden van Team Toer is op vrijdag al op de fiets vertrokken. Team MTB arriveert op zaterdag morgen. Piet moest helaas op het laatste moment afhaken en bleef thuis. Miranda, Rianne, Annemie, Silvia, Martijn, René van Oers, René van der Vlugt, Peter, Gilbert, Wim en Fred geven hun tassen af in Postillion Hotel Arnhem en pakken hun fietsen om een mooi ritje te maken in de prachtige bossen in de omgeving.

meer lezen

za

15

sep

2018

Clinic Groep Vercammen, 15 september 2018

0 Berichten

zo

26

aug

2018

Barlaquetocht

Afgelopen zondag zijn de Pedaleurs met 13 deelnemers gestart voor de ca. 80 km. van de Barlaquetocht. Behalve 8 leden bleken er maar liefst vijf niet-leden aan het vertrek te zijn gekomen.  Hoewel Joost en Anita zouden nog tijdens de tocht te kennen geven dat ze na enkele proefritjes besloten hadden om het inschrijfformulier te downloaden en in te vullen.  We zullen dus maar zeggen 10 Pedaleurs en drie gastrijders.

 

Kees Schr. had weer drie maats van het Meeus Cycing Team mee naar het vertrek bij café Jan Krijnen gebracht. Volgende week zullen de Meeus mannen afwezig zijn, omdat ze in Italië hun jaarlijkse Dolomiet gaan beklimmen.

Succes mannen!

meer lezen

za

18

aug

2018

MTB, 18 augustus

Na mijn vakantie in Noorwegen, en na zeker twee maanden niet meer op de mtb te hebben gezeten, werd het weer eens tijd om mijn vrienden bij de Pedaleurs op te zoeken voor een mooie ochtendrit.

meer lezen

zo

12

aug

2018

“De tocht en zijn verhaal”

Vandaag de Dijkenroute, een tocht over 80 km wat zich bijna geheel afspeelde op het eiland Tholen. Met 10 Pedaleurs en Anita en Joost als nieuwkomers, een aardig clubje.

Al weken kunnen we genieten van het prachtige weer, echter met een kanttekening, dat is de wind.

meer lezen

wo

01

aug

2018

De Gazet: Mountainbike-intro Pedaleurs

De Pedaleurs uit Bergen op Zoom geven op achtereenvolgende vier zaterdagochtenden (25 augustus en 1, 8 en 15 september) van negen tot twaalf uur mountainbike-les. Remmen en schakelen, het nemen van bochten en obstakels, klimmen en dalen, en het rijden van routes, het komt allemaal uitgebreid aan bod tijdens deze vier zaterdagen. Dat gebeurt telkens vanaf 't Appeltje aan de Balsedreef 5 in Bergen op Zoom. De kosten zijn 25 euro en je moet zelf wel een MTB-fiets hebben en een helm (die eventueel te huur is).

 

Aanmelden kan via: info@pedaleurs.com.

meer lezen 0 Berichten

zo

15

apr

2018

Zwarte Ruiterroute

Beste allemaal,

 

We zijn net 6 ritten van huis dus tijd voor een update.

Verzamelen, zoals gewoonlijk;

Zondagochtend 08.30 uur bij café Krijnen, Dubbelstraat, Bergen op Zoom.

 

Mede dankzij het goede weer waren we goed vertegenwoordigd, 12 pedaleurs en Frits als gastrijder.

Dat alles over een tocht met een afstand van 90 km.

meer lezen 0 Berichten

za

31

mrt

2018

Kalmthoutse Duintjes

De zomertijd is ingegaan met als gevolg dat de vertrektijd is vervroegd naar 09.00 uur. Elf Pedaleurs en een gastrijder ("toevallig" ook 'n Buermans) verzamelde zich bij het hek... helaas geen Rianne!

Dré had de navigatie ingesteld op de Kalmthoutse Duintjes... 'n kilometer of tien "die kant op". Jack, Kees en Marcel hadden andere plannen.

meer lezen

za

24

mrt

2018

Goede doel 2017

Annemarie Janssens van Kidsride en boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap hebben van RTC De Pedaleurs uit Bergen op Zoom een cheque van respectievelijk 200 en 800 euro gekregen.

 

De Pedaleurs verzorgt al meer dan tien jaar mountainbike-clinics voor scholieren en andere belangstellenden. Vorig jaar waren dat er negentig. De club beschikt zelf over 25 mountainbikes die gehuurd kunnen worden. Ook voor Scholengemeenschap 't Rijks verzorgt De Pedaleurs de clinics en doet ze ook het onderhoud van de fietsen. Een deel van de jaarlijkse opbrengst van de clinics gaat naar goede doelen.

 

De uitreiking van de cheques was zaterdag in partycentrum 't Appeltje aan de Balsedreef in Bergen op Zoom. Annemarie Janssens kreeg voor Kidsride, de jeugdafdeling van De Pedaleurs, 200 euro. Boswachter Eric de Jonge van Brabants Landschap kreeg een cheque van 800 euro. Dat geld gaat hij besteden aan de ontwikkeling van het Klauterwoud dat aangelegd wordt bij bezoekerscentrum De Kraaijenberg aan de Fianestraat in Bergen op Zoom.

 

BN De Stem - Bergen op Zoom - 26 maart 2018  (TON HOPMANS)

0 Berichten

za

24

mrt

2018

Goede doel 2017

0 Berichten

zo

11

mrt

2018

Openingsrit

Team Toer is weer actief. 

Na een lange, koude, natte, stormachtige winter is het wegseizoen geopend op zondag 11 maart om half elf. Het had de hele nacht en ochtend geregend, maar het was precies op tijd droog voor de start van de Openingsrit.  Helaas was het wegdek nog nat en modderig.

meer lezen 0 Berichten

za

03

mrt

2018

MTB tocht in de sneeuw, 3 maart

Een week voordat team Toer het seizoen 2018 aftrapt, is Koning Winter opnieuw in het land. We lazen al over Siberische Beren, maar de MTB-afdeling van de Pedaleurs noemt dit gewoon 'zaterdagochtend'.

meer lezen 0 Berichten

za

13

jan

2018

MTB tocht, 13 januari

Vandaag gelukkig weer een droge dag, prachtig fiets weer, een beetje fris maar dat is in het bos geen probleem .

meer lezen 1 Berichten

za

06

jan

2018

MTB tocht, Audax/Pedaleurs

Zaterdag 6 januari zijn 6 veldrijders vertrokken naar het Appeltje in Bergen op Zoom. Helaas konden onze voorrijders Ad Lambrechts en Gerard Loontjes niet mee deze keer. Ze zijn daarom ook graag ingegaan op het voorstel van André, om aan te sluiten bij de mannen van de Pedaleurs uit Bergen op Zoom.

meer lezen 0 Berichten

vr

29

dec

2017

Foto clinic 29 december

0 Berichten

zo

26

nov

2017

Clinic Fam Mouris/van der Stelt

Tijdens de zondagmiddag-clinic voor de jarige Peter Mouris en zijn familie, zijn er door de bekende Nederlandse marathonschaatser Iris van der Stelt onderweg foto's genomen. Iris reed ook mee, nadat zij de avond ervoor de schaatsmarathon in Hoorn had gewonnen!

meer lezen

za

25

nov

2017

Clinics AKN, 11-18-25 november

11 november verzamelden zich 7 AKN'ers en 1 introducée, 6 mannen en 2 vrouwen, bij 't Appeltje in Bergen op Zoom voor de eerste MTB clinic. Deze clinic zou gegeven worden door Dré Jansen, zwager van Cees Mathijssen. Uitgeleide gedaan door onze voorzitter Wim Hogendam, gunde Dré ons eerste een blik in het honk van de Pedaleurs. Zij geven regelmatig MTB-clinics aan scholen en bedrijven en spekken daarmee de kas van de vereniging. 20 mountainbikes staan daar keurig op een rij te wachten op een berijder.

Wij hadden natuurlijk ons eigen fietsje bij.

meer lezen 0 Berichten

zo

19

nov

2017

Kids Ride, november 2017

Tijdens de Kids Ride zijn onderstaande foto's genomen.

meer lezen

za

18

nov

2017

MTB tocht, Fort Roovere

Enkele foto's die zijn genomen tijdens het wekelijkse ritje

meer lezen

za

04

nov

2017

Impressie Feestavond

Door meerdere Pedaleurs zijn plaatjes geschoten op de feestavond, hieronder een overzicht.

meer lezen

za

04

nov

2017

MTB tocht

Onderweg wat tijd gevonden voor het schieten van enkele foto's.

meer lezen

za

09

sep

2017

MTB verslag Route Kikker

Beste allemaal,

Na een lange tijd van vakanties en klusweken, weer de goede voornemens gemaakt om wekelijks te gaan biken. Helaas leek het weer in eerste instantie niet mee te werken. Na buienradar te hebben geraadpleegd, zou het na 10 uur droog blijven, dus toch maar fietskleren aan en de fiets van de haak gehaald.

meer lezen

zo

27

aug

2017

Barlaquetocht

Tijdens deze zondagochtendrit heeft Kees een aantal foto's geschoten.

meer lezen

zo

30

jul

2017

Zeelandbrugroute

Beste allemaal,

 

Vandaag op het program de Zeelandbrugroute, een tocht van 125 km dus alle hens aan dek want om 08.00 uur het vertrek.

Met een magere op komst van welgeteld 8 Pedaleurs begonnen we precies op tijd aan onze opdracht!

meer lezen

za

01

jul

2017

Na regen komt.... een hoop geploeter door de modder!

Na de eindeloze zandvlaktes van vorige week op de Kalmthoutse Heide was het deze keer andere koek... de regen van afgelopen nacht had z'n sporen nagelaten. Vooraf was ik als ramptoerist op zoek gegaan naar het door brand verwoeste stuk(je) heide (niet gevonden overigens) om te ondervinden dat het losse zand niet meer zo los was, maar zeker niet beter te berijden.

meer lezen 0 Berichten

za

17

jun

2017

Strandrit, Kamperland

Foto-impressie van een schitterende fietsdag, met aansluitend een BBQ

meer lezen

za

22

apr

2017

MTB ritverslag

Op deze mooie zaterdag vielen er in de vroege ochtend toch nog een paar niet voorspelde druppels. Ik zag Jack echter al de straat uitvliegen om 8.00 uur en Cees Huigens uit Heerle liet zich ook niet uit het veld slaan en stond al vroeg aan de deur bij mij. Ik las op de app, dat er wel twijfels waren bij andere pedaleurs maar wij togen vol goede moed naar het bos. Toen we goed en wel Hèrel uit waren liep mijn ketting van het achtertandwiel. Dit zou nog een keer of vier gebeuren deze ochtend. Optisch leek er niet veel mis met de ketting maar de meeste pedaleurs stelde genoeglijk vast dat het nu toch echt tijd werd voor een nieuwe ketting!

meer lezen 1 Berichten

za

15

apr

2017

Even voorstellen

Even voorstellen…

Mijn naam is Fred Buermans. Ik woon al jaren in de Zandstraat in Bergen op Zoom en ik heb me onlangs aangemeld als lid van de Pedaleurs. Naast een uurtje korfbaltraining in de week bij de Scheldevogels en een aantal uurtjes tafeltennissen bij Harella in Heerle wil ik ook graag wat meer georganiseerd gaan fietsen. Dat lijkt me ook leuk.

meer lezen 0 Berichten

vr

24

mrt

2017

Bootcampers on Bike

Bootcampers On Bike, 24 maart 2017
Sportiefits Bootcampers on Bike , wat een heerlijke ochtend🚴🏻🚴🏻
Super bedankt PEDALEURS uit Bergen op Zoom.
Video.MOV
QuickTime Video formaat 3.8 MB
0 Berichten

za

04

mrt

2017

Moretusbos

Onderstaande foto's zijn ontvangen via de Whatsapp-groep, alle makers bedankt voor het doorsturen!

meer lezen 0 Berichten

za

04

mrt

2017

"Op naar het Moretusbos"

De eerste MTB rit buiten Bergen op Zoom is een feit!En wat voor een , mogen we wel zeggen!!

 

Twee weken geleden was het helemaal nog niet zeker of deze rit zou door gaan. Maar dankzij het mailtje van Silvia kwamen de leden precies op tijd in beweging.

meer lezen 0 Berichten

za

04

feb

2017

De Wildertse Duintjes (als we ze vinden).

Deze zaterdag hadden we een mooie opkomst van 19 Pedaleurs. Dré had het plan om maar weer eens naar de Wildertse Duintjes te gaan zoeken. Het zou wel een ritje over de weg worden,zei t'ie.

Niet iedereen had daar zin in wat tot gevolg had dat het vertrek van de verschillende groepen een beetje chaotisch verliep. Groep één vertrok met 4 man. Groep twee (wij) waren met tien man onderweg. Bleef een gemêleerd gezelschap over voor groep drie. Alles is toch goed gekomen. Snelle jongens met z'n zessen op pad. En Peter, Ton en Irene met z'n drietjes.

meer lezen 0 Berichten

za

28

jan

2017

Voorstel en mtb verslag

Inmiddels gepromoveerd van gastrijder tot lid van de Pedaleurs.

Ik zal me even voorstellen Piet Schijf, bijna 62 jaar jong, woonachtig in Halsteren met veel plezier.

Ik ben 4 jaar geleden begonnen met fietsen bij de Markies en sinds 7 weken in het bezit van een atb, had ik vele jaren eerder moeten doen. Zodoende op zoek naar mtb-liefhebbers en kwam ik bij de pedaleurs terecht die mij vriendelijk hebben opgevangen. ik rij nu al een 4 tal zaterdagen mee en het gaat steeds beter.

meer lezen 0 Berichten

za

21

jan

2017

MTB rit, 21 januari

Het is koud maar de zin om te gaan fietsen is er, dus we gaan er weer op uit.

Bij aankomst zijn we met 23 personen en splitsen ons op in drie groepen, ik vertrek in het minst snelle groepje van zeven personen.

meer lezen 0 Berichten

za

31

dec

2016

MTB tocht, 31 december

Op deze laatste dag van het jaar kwamen er zo’n 15 fietsers opdagen waaronder 2 gastrijders. Ook Silvia en André waren van de partij zodat zij hun toch reeds veilige voorsprong definitief veilig stelden in respectievelijk het MTB en het Algemeen klassement. Ik heb gedaan wat ik kon, maar jullie waren beiden onklopbaar.

 

Allebei van harte gefeliciteerd met jullie overwinning.

meer lezen 0 Berichten

za

24

dec

2016

MTB rit, 24 december

De aangekondigde koffie met gebak als afsluiting van het jaar had zijn uitwerking niet gemist. Maar liefst 23 mtb'ers waren op deze laatste dag voor kerst aanwezig. Maar daar bleef het niet bij. Ook nog 2 wegfietsers en Wil, Cees Sch. en Pytrik kwamen op de koffie. Verder nog 3 kinderen en een echtgenote zodat een zeer gezellig samenzijn verzekerd was. Enig minpuntje was de door de serveersters veroorzaakte keuzestress.

Er kon i.p.v. de verwachte appelpunt gekozen worden uit een stuk of tien soorten vlaai.

meer lezen 0 Berichten

za

17

dec

2016

Zigzag crossen door de bossen.

Zoals iedere zaterdagmorgen is het een komen van vele sporters die allen op hun beurt de vele disciplines van sport beoefenen rond de bossen van Lievensberg. Zo ook bij de mtb’ers van fietsclub de Pedaleurs.

Zaterdag jl. waren we met welgeteld 17 mountainbikers, aangevuld met gastrijder Piet, om deze ochtend weer een sportieve invulling te geven.

meer lezen 0 Berichten

za

03

dec

2016

MTB rit, 3 december

Op deze zaterdag moest ik de weg naar t Appeltje alleen afleggen. Ludo en René hadden afgezegd, maar gelukkig toen ik er aan kwam, stonden er al genoeg Pedaleurs te wachten.

 

meer lezen 0 Berichten

za

26

nov

2016

Feestmiddag en -avond, november 2016

Hieronder een impressie van de feestmiddag en avond van zaterdag 26 november jl.

meer lezen 0 Berichten

za

26

nov

2016

MTB tocht, 26 november

Omdat ik het zo vervelend vind voor de MTB-coördinatoren om weer iemand aan te wijzen die het verslag mag schrijven van de MTB rit, heb ik helemaal vrijwillig zelf mijn verantwoordelijkheid genomen, ik ben namelijk 2 weken niet geweest en komende week ben ik er waarschijnlijk weer niet.

Als ongeschreven regel geldt namelijk dat je dan een verslag moet schrijven. Eigenlijk zouden meer mensen zelf die verantwoording moeten nemen.

Dit stimuleert namelijk ook dat je wat frequenter deel neemt aan de MTB ritten op zaterdagochtend. Want wat doe je nu liever, achter je laptop zitten, of lekker door het bos scheuren op je fietsje?

meer lezen 0 Berichten

za

12

nov

2016

MTB tocht, 12 november

Moed verzameld, na vanmorgen te hebben buiten gekeken en een witte wereld zag, om toch te gaan fietsen. Want zoals jullie allemaal weten ben ik erg gevoelig voor de kou!   : )

(Joop kan nog in een deuk liggen als hij aan mij denkt vorig jaar winter!)

 

meer lezen 0 Berichten

za

05

nov

2016

Van villawijk tot boerenmoeras

Vandaag alweer voor de derde keer, en nu als officieel nieuw lid van de groene trein, op weg naar het appeltje. Tijdens het verzamelen was er natuurlijk al het gebruikelijke gekeuvel en de nodige smoesjes waarom men vandaag niet zo hard kon. De eerste meters werd er vooraan flink aan getrokken en werd al snel duidelijk dat we een snelle groep hadden en een nog iets snellere groep dus ging ik met de snelle groep verder.

meer lezen 1 Berichten

za

29

okt

2016

MTB ritverslag, 29 oktober

Na een aantal weken afwezigheid, door een val tijdens de tweedaagse waarbij ik mijn ribben had gekneusd en het feit dat we weer een kleindochter bij hebben gekregen, sta ik nu weer te popelen om lekker in de bossen te gaan rijden. Ik werd natuurlijk gelijk aangesproken door René, die gezien mijn voorgaande afwezigheid, het nu wel tijd vond, dat ik weer een verslagje zou schrijven….dus..

 

meer lezen 2 Berichten

zo

16

okt

2016

'De verandering'

Zoals vermeld was het vandaag, 16 oktober, de sluitingstocht van team toer. Klokslag 09.00 uur werd er vertrokken van het clublokaal aan de Dubbelstraat.

Een half uur eerder dan normaal maar dat had alles te maken met een vaste traditie, het koffie drinken met appeltaart in de Zegge.

meer lezen 0 Berichten

za

01

okt

2016

De Wildertse Duintjes

Op zaterdag 1 oktober verzamelden zich 11 MTB'ers bij het Appeltje voor de wekelijkse toertocht.

 

Hoewel ik twee weken geleden ook al op mijn nieuwe Bianchi met Kees Schr. het bos in was geweest, vond René dat ik na een lange afwezigheid toch wel aan de beurt was voor het schrijven van een ritverslag.

meer lezen 0 Berichten

za

24

sep

2016

Even voorstellen, Irene Prins

Hallo Pedaleurs, voor degene die me nog niet hebben gezien zal ik me even voorstellen.

Mijn naam is Irene Prins, 23 jaar oud en woonachtig in Poortvliet en kersvers lid sinds 1 september 2016.

 

Vandaag samen gereden met Arn, André, Peter W., Rianne en Rene v O.

meer lezen 0 Berichten

zo

18

sep

2016

Tweedaagse Ardennen, MTB impressie (foto's)Tweedaagse Ardennen, MTB impressie (foto's)

Onderstaande foto's zijn genomen tijdens het gezellig weekend van de toer- en mtb afdeling op 17 en 18 september jl.

meer lezen 0 Berichten

zo

18

sep

2016

Tweedaagse Ardennen, MTB impressie (video's)

Marcel heeft tijdens de tweedaagse in de Belgische Ardennen video-opnames gemaakt.

Hieronder vind je meerdere films, films zijn ook altijd terug te vinden op ons youtube kanaal, https://www.youtube.com/channel/UCufmf2SkBqA4N5c7OCCJTHg

 

 

Gr.

De redactie

meer lezen 0 Berichten

za

10

sep

2016

MTB ritverslag, 10 september

Op deze mooie zaterdag stonden wij (René, René, Martijn, Rianne, Silvia, Kees en Stephan) klaar voor een rondje door de bossen rond Bergen op Zoom.

meer lezen 0 Berichten

zo

04

sep

2016

Paralleltocht

De Paralleltocht, die vandaag op de agenda stond, is eigenlijk 85 kilometer lang en voert richting Zundert. Heel West Brabant weet dat op de eerste zondag van september in die plaats het bekende Bloemencorso wordt gereden, maar dit probleem hebben de deelnemers aan deze rit op een originele manier opgelost.

meer lezen 0 Berichten

za

23

jul

2016

Hoe anders kan het zijn…

Een uitstekend plan van Kees Simonis volgt op de app om de zaterdag een uur eerder te beginnen, het lekkere weer van de afgelopen dagen is ook op deze dag van toepassing ,dus alle kansen aanpakken om lekker te rijden. Jack, Peter en ik melden ons aan.

meer lezen 2 Berichten

zo

10

jul

2016

Boskroegtocht

Eindelijk een fietstocht die met zon werd overgoten.........

En dat was te merken, al ruimschoots op tijd waren de Pedaleurs aanwezig om deze dag deel te nemen aan de “Boskroegtocht”.
 
Met een goed humeur getooid in het zomer tenue, vergezeld door de zonnebril konden we gaan genieten van deze 90 kilometer lange rit.Maar niet vertrekken alvorens we vriend Kees hadden gefeliciteerd met zijn verjaardag en zijn wereld prestatie met de beklimming van de Mont Ventoux, chapeau.
meer lezen 1 Berichten

za

09

jul

2016

MTB rit, 9 juli

Op weg naar 't Appeltje voelde ik de bui al hangen na een afwezigheid van 4 zaterdagen. Ik had al een sterk vermoeden dat ik “gekozen” zou worden om het ritverslag te schrijven.  Ik mag daar natuurlijk niets over zeggen, want als andere leden terug komen van een langere afwezigheid, “vraag” ik ook altijd of ze het ritverslag willen schrijven. Dus wie de bal kaatst,………

meer lezen 0 Berichten

zo

03

jul

2016

Waar is iedereen?

Normaliter spreek ik altijd met Kees Schrauwen af dat ik hem oppik rond de klok van kwart over acht. Kees was echter op vader-zoon-weekend met zijn zoon en die twee hadden het plan opgevat de Ventoux een keer of wat op te rijden. Ik had de hele week een detox kuur gedaan om wat te reinigen en af te vallen en hoopte dus op deze zondagmorgen 3 juli op een groot aantal Pedaleurs bij Krijnen. Kon ik letter uit de wind zitten met weliswaar drie kilo minder, maar vermogen als een krant.

meer lezen 2 Berichten

zo

03

jul

2016

Foto's verrassingstocht 3 juli

Met dank aan Marcel, de fotograaf van dienst vandaag!

meer lezen 0 Berichten

zo

03

jul

2016

Video's verrassingstocht

Onderweg heeft Marcel ook nog wat film opname's gemaakt, die vind je hieronder terug..

meer lezen 0 Berichten

zo

03

jul

2016

Team Toer Verrassingstocht, Leiden => Bergen op Zoom

Het is vroeg verzamelen op een vreemd plek, 07.45 uur bij het Centraal Station. Daar eenmaal aankomend staan al 2 pedaleurs te wachten, niet wetende waar men naar toe gaat. Dat wordt we als leuk en positief ervaren. A snel is de groep van 9 personen compleet bestaande uit Gerco, Jan, Dre, Rens, Wim, Toine, Jeroen, Han en Marcel. Han reikt de trein kaartjes uit incl. 2 routes welke we kunnen rijden, onderweg besluiten we welke het gaat worden d.m.v. een soort mini referendum….

meer lezen 1 Berichten

za

02

jul

2016

MTB tocht, 2 juli

De weersvooruitzichten voor deze zaterdag waren gunstig 21 graden, een zonnetje en geen regen. Wat wil je nog meer?  6 Pedaleurs hadden zich gemeld voor een club rit (Jack, René, Gilbert, Joop, Sil en ondergetekende).

meer lezen 0 Berichten

ma

27

jun

2016

MTB clinic Gertrudiscollege

Kleine impressie van een regenachtige MTB clinic, Gertrudiscollege

meer lezen 0 Berichten

zo

26

jun

2016

Half koers

Zo kunnen we momenteel de stand van zaken binnen onze vereniging noemen.  Welgeteld zijn er 17 ritten verreden een kilometrage van 1200 km en met een moyenne van 29 km/uur.   

Met deze gegevens begonnen we vandaag aan de Noordschansroute.  Een tocht over 90 km met veel al smalle landwegen en vooral dijken waar keren en draaien up to date is.

meer lezen 0 Berichten

za

25

jun

2016

Strandrit + BBQ

Op 25 juni werd de jaarlijkse strandrit gereden. De dag begon met koffie en een bolus (of twee), daarna 76 kilometer fietsen, waarvan een dikke 30 over het strand. De dag werd afgesloten met een barbecue, en de deelnemers kregen nog een rondleiding van de camping en boomgaard van Joop en Rita.

meer lezen 0 Berichten

za

18

jun

2016

MTB rit, 18 juni

Na weken geschitterd van afwezigheid weer moed gevat om aan te sluiten bij de `club` bij het Appeltje. Ik trof er 8 verbaasde Pedaleurs die mij vroegen of ik een opschrijfboekje had waar ik de namen in kon noteren, zodat ik ze niet kon vergeten mocht ik weer tijden niet komen denk ik :-)

We maakte 2 groepen, 3 snelle mannen Kees Si, Jack en Gilbert (zij reden deze morgen 60 km, Bravo)

meer lezen 1 Berichten

za

11

jun

2016

MTB rit, 11 juni

Het lijkt inmiddels een goede gewoonte te worden, hij/zij die terugkeert na langdurige afwezigheid, bv ivm met vakantie wordt benaderd door de coördinator voor het schrijven van een verslag. Zo ook deze zaterdag, waar ik halverwege de rit werd benaderd door Silvia voor het maken van een verslag. Als webmaster weet ik hoe belangrijk is om dit op de site te hebben, dus ik wil niet achterblijven.

meer lezen 0 Berichten

vr

10

jun

2016

Clinic, OBS De Noordgeest

Personeel o.b.s De Noordgeest in actie tijdens mtbtocht op vrijdag 10 juni 2016
Personeel o.b.s De Noordgeest in actie tijdens mtbtocht op vrijdag 10 juni 2016
0 Berichten

za

04

jun

2016

MTB tocht, 4 juni

Net terug van een (te korte) vakantie was ik volgens Silvia de aangewezen persoon voor het vastleggen van de tocht van vandaag. Er stond een select gezelschap aan de start met maar liefst 4 vertegenwoordigers van de 25-jarige Bergse Plaat t.w. Gilbert, Gerco, René v O. en ondergetekende. Roosendaal was ook redelijk vertegenwoordigd met Marcel en Peter vd S. Heerle scoorde per inwoner veruit het best met Jack en Cees H. Uit het buitengebied was zoals altijd Silvia van de partij.

meer lezen 0 Berichten

za

28

mei

2016

MTB rit, 28 mei

Bij m’n aankomst stonden Rick en Jack al aan de poort bij het ’t Appeltje te wachten. Silvia, Miranda, Rene van O , Kees H en Gilbert maakten de groep voor deze morgen compleet.

Uit de reacties via de groeps app kon je opmaken dat velen voor andere sportieve fietsuitdagingen hadden gekozen, dus gingen we om 9 uur onder leiding van Jack het bos in.

meer lezen 0 Berichten

za

21

mei

2016

MTB rit, 21 mei

De weersvooruitzichten voor deze zaterdag waren gunstig: 23 graden, een bleek zonnetje en geen regen. Wat wil je nog meer. Acht Pedaleurs hadden zich gemeld voor een clubrit (Jack, Peter, Cees, René, Gilbert, Mario, Martijn en ondergetekende). Door het Ardennen kamp van de dagen ervoor lieten enkele vaste klanten verstek gaan (Gilbert uitgezonderd) en Annemie had een eigen reden om niet op te verschijnen ;-) Verrassend genoeg was Martijn van de partij. Veertien dagen geleden was hij om onduidelijke redenen uit de groeps-app gestapt! Wat was er aan de hand? Zo erg was de clubrit in Rucphen toch niet geweest. Niets aan de hand... per ongeluk het verkeerde knopje aangeraakt.

meer lezen 2 Berichten

ma

16

mei

2016

Dijkenroute

Beste sportvrienden.
 
Zoals gewoonlijk 2e pinksterdag een dag met een sportieve uitstraling.
Zo ook bij ons, uiteindelijk zijn we toch niet voor niets een fietsclub!
meer lezen 1 Berichten

za

14

mei

2016

Oud-Heverlee

Zaterdag 14 mei verzamelden we met zes Pedaleurs om een eendaagse te rijden in de omgeving van Brussel. In eerste instantie was het de bedoeling om naar Tervuren te gaan, maar op het laatste moment hoorden we dat daar de sporthallen bezet waren i.v.m. een groot evenement en zijn we uitgeweken naar Oud-Heverlee.

 

meer lezen 0 Berichten

za

07

mei

2016

MTB rit, 7 mei

Afgelopen zaterdag was een uitstekende dag om te gaan fietsen. Het was weer de dag van de MTB rit buiten Bergen op Zoom. Dit keer hadden we besloten het wat dichter in de buurt te zoeken en naar Roosendaal te gaan. Voor sommige was dit ook al een hele rit en een speciale ervaring om daar ook eens te komen. Daarnaast zou het ook een internationale rit worden.

 

meer lezen 0 Berichten

Contact gegevens

Postadres:

 Agger 8

 4617 NM Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

ma

01

jun

2020

’n Prettig weerzien!

Na welgeteld 10 gemiste ritten met een totaal van 900 km, die we vanwege de bekende problemen niet hebben kunnen fietsen, was het tweede Pinksterdag weer een drukte van jewelste bij het vertrek punt, café Krijnen. De seinen voor sporten en vooral fietsen, zijn weer groen.

meer lezen 0 Berichten

zo

01

mrt

2020

Openingstocht

Nu de winterstop achter ons ligt en de carnavalsdampen zijn vervlogen konden we ons op zondag 1 maart weer gaan opmaken voor het wegseizoen. Ruimschoots voor aanvang van de rit kwamen de renners bijeen bij het vertrekpunt voor de openingsrit van Team Toer.

meer lezen 1 Berichten

za

26

okt

2019

Verslag Loonse en Drunense Duinen.

Velen van ons weten wat mountainbiken precies inhoudt, toch nog even voor de “lees“-introducees een kleine impressie. Van oorsprong is de Pedaleurs een sportieve club van enthousiaste racefietsfanaten, die wekelijks hun kilometers wegtrappen.Wel zijn al 50 jaar actief op de weg, tussen maart t/m oktober.

meer lezen