Clinics AKN, 11-18-25 november

11 november verzamelden zich 7 AKN'ers en 1 introducée, 6 mannen en 2 vrouwen, bij 't Appeltje in Bergen op Zoom voor de eerste MTB clinic. Deze clinic zou gegeven worden door Dré Jansen, zwager van Cees Mathijssen. Uitgeleide gedaan door onze voorzitter Wim Hogendam, gunde Dré ons eerste een blik in het honk van de Pedaleurs. Zij geven regelmatig MTB-clinics aan scholen en bedrijven en spekken daarmee de kas van de vereniging. 20 mountainbikes staan daar keurig op een rij te wachten op een berijder.

Wij hadden natuurlijk ons eigen fietsje bij.

Na de introductie werden we door Dré en medebegeleider Gilbert meegenomen naar de bossen rond 't Appeltje en konden we aan de eerste les beginnen.

Deze bestond hoofdzakelijk uit balans oefeningen, bochten maken en beheersing van lichaam en fiets. Zoals altijd als er een aantal AKN'ers bij elkaar zijn, was er menig hilarisch moment en werd er veel gelachen en gevallen. Aan het eind van de les waren de meesten in staat al rijdend een bidon op de grond te plaatsen en deze rijdend weer van de grond weer op te rapen.

De verschillende oefeningen waren ook bedoeld om meer vertrouwen in eigen kunnen te krijgen, iets wat een aantal van de cursisten wel nodig hadden. De oefeningen speelden zich voornamelijk af op zachte ondergrond, dus menigmaal lag een AKN'er op de grond zonder letsel op te lopen.

Na afloop van de eerste clinic werd er nog een flinke tocht door de omliggende bossen gereden. Iedereen was enthousiast na deze eerste les en keek al uit naar de volgende week.

 

18 november stond remmen en schakelen op het programma. Dat er meer mogelijk is met de fiets dan menig een van ons voor mogelijk hield werd al snel duidelijk. Gebruik van respectievelijk voor- of achterrem of beide tegelijk, al dan niet gedoseerd, biedt de MTB-er ongekende mogelijkheden om ongelukken, botsingen en valpartijen te voorkomen. Al slippend en lange remsporen achterlatend werd deze ochtend doorgebracht. Daarnaast werden de eerste beginselen van stijgend en dalend schakelen bijgebracht. Ad Lambrechts had het langste remspoor, gevolgd door Gerard. Ontzettend handig, meer dan op de weg, van het schakelen op met het voorblad gebruik te maken tijdens het klimmen en dalen.

Ook het goed achterop zitten bij dalen kwam als voorbereiding voor de volgende les al een beetje aan de orde. Ook deze ochtend werd weer afgesloten met een mooie rit door de bossen.

Je kon al merken dat het zelfvertrouwen bij een paar deelnemers aantal aan het stijgen was. Ook de dames genoten zichtbaar van de gevolgde lessen en de aansluitend ritten. Het mooie weer was daarbij zeker behulpzaam. Zelfs Ad deed serieus mee, terwijl vooraf niet duidelijk was of we hem wel bij de les zouden kunnen houden. Chapeau Ad!!

Tevreden werd deze 2e les afgesloten met een lekkere koffie bij het Appeltje.

 

25 november was de laatste les, klimmen en dalen was deze morgen het devies. En dat hebben we geweten! Na eerst wat op simpele heuveltjes te hebben geoefend volgde het echte werk bij de Drie Heuveltjes. Dré legde precies uit hoe je steile hellingen met worteluitsteeksels of diepe putten moet nemen.

Langzaam is niet altijd beter of veiliger. Achterop zitten en je lang maken wel, dan kun je er dus met flinke snelheid vanaf. Zorg voor en goede houding en laat de fiets het werk doen. Blik vooruit en je komt er van zelf. Na de nodige oefeningen te hebben gedaan vlogen de aanwezigen over de heuvels als Sven Nijs in zijn beste dagen.

Het zelfvertrouwen groeide met de minuut zonder dat men overmoedig werd of onnodige risico’s nam. Daarna volgde nog een rit over het zwarte parcours over de Heide waarbij al het geleerde in de praktijd kon worden gebracht. Topprestatie van onze klas was een afdeling bij Fort Roovere waarbij met ware doodsverachting door alle deelnemers een steile helling richting waterplas in steil werd afgedaald.Onze meeste ervaren MTB-er Gerard moest hier toch zijn meerdere erkennen in de nieuwelingen. Een boompje was de redding voor Gerard, deze voorkwam een nat pak, want hij rolde richting waterplas.

Tevreden en voldaan keerden we hierna terug naar 't Appeltje waar we werden opgewacht door onze voorzitter. Na een kopje koffie ontvingen Dré en Gilbert van ons nog een lekkere attentie.

Dré en Gilbert, bedankt !!

 

Iedereen was overtuigd van het nut van deze drie dagen, zelfs Ad moest toegeven dat hij hier en daar wel een nuttige tip had meegekregen.

Deze laatste les werd afgesloten met een uitnodiging van de Pedaleurs om a.s. zaterdag 2 december vanuit het Appeltje een rit door de bossen te gaan maken met de leden van hun club. Alle leden van AKN Roosendaal zijn hierbij welkom.

Ons clubje van 8 zal er bij zijn! Wie gaat er mee?

 

Cees de Greef

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Zandstraat 95

 4614 CC Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

di

19

mrt

2024

Clinic voor Rucphense ambtenaren

Op dinsdag 19 maart heeft Team Clinics voor de derde keer een rit georganiseerd voor een elftal sportieve ambtenaren van de gemeente Rucphen.

meer lezen 0 Berichten

za

06

jan

2024

1e Officiële Club-Gravelrit

Na de laatste clubrit die ik meereed op de mtb, net voor Kerstmis, werd er geopperd om binnenkort eens een gravelrit te rijden. Gezien de natte weersomstandigheden van de laatste weken, leek het mij een goed idee om deze activiteit voor vandaag te organiseren.

meer lezen 0 Berichten

zo

05

nov

2023

Sluitingstoer

Vandaag hebben we onder een, zeiknat, uurtje, min of meer kunnen genieten van de sluitingstoer. Een tocht over een afstand van 60 km. Met 8 diehards zijn we er 09.30 uur aan begonnen.

Een (aangepaste) tocht, samengesteld door onze sportkoning Ludo, chapeau!

meer lezen 0 Berichten