BN De Stem: Pedaleurs 50 jaar: zo werd de club gered van de ondergang

BERGEN OP ZOOM - Mountainbikeclinics in de bossen van Bergen op Zoom hebben tourclub de Pedaleurs gered van de ondergang. De club bestaat dit jaar vijftig jaar. "We hebben meer mountainbikers dan racefietsers", zegt voorzitter André Jansen.

Tien jaar geleden ziet de toerclub het aantal leden drastisch afnemen. Zijn ze ooit met veertig man. Dan vertrekken op zondagochtend vanaf clublokaal café Jan Krijnen aan de Dubbelstraat nog hooguit zeven toerfietsers voor een rondje door West-Brabant of Zeeland. "De behoefte aan fietsen in clubverband is afgenomen, we zijn individueler gaan fietsen", zegt Jansen

 

Mountainbike

 De Pedaleurs zien meer en meer fietsers overstappen op de mountainbike. Als training in de winter, of puur ter afwisseling. Het bestuur raakt aan de praat met een leerkracht van middelbare school 't Rijks. Of de Pedaleurs niet iets zien in het geven van mountainbiklessen, als vervanging van de reguliere gymlessen. 

Dat blijkt een schot in de roos. Bij Stay Okay aan de Boslustweg krijgt het fietsclub de beschikking over dertig fietsen. Omdat die doordeweeks ook worden verhuurd, meer tijd opgaat aan onderhoud, besluiten de Pedaleurs zelf mountainbikes aan te schaffen. Wekelijks gaan de toerclub, onder begeleiding van een docent, meer leerlingen van 't Rijks en Steenspil uit Halsteren de bossen in.

Begeleid bochtje

En niet alleen met leerlingen. Teamuitjes, families en vrienden staan in de rij voor een begeleid tochtje over de Brabantse Wal. "Tuurlijk, je kunt de gepeilde routes rijden", zegt Jansen. "Maar wij brengen je op plekken waar je anders niet komt. Dat is onze kracht. Feitelijk hebben we de club opnieuw uitgevonden en dat slaat aan.”

 

Niet alleen brengen de clinics geld in het laatje van de clubkas. Ook zien de Pedaleurs het aantal clubleden weer toenemen. "In totaal zijn we met zestig man", zegt Jansen. "Waarvan dertig mountainbikers." Die vertrekken iedere zaterdag vanaf 't Appeltje aan de Balsedreef. De toerclub telt vijftien man en vertrekt zondags vanaf de Dubbelstraat voor een vast rondje van 85 kilometer.

 

Gezelligheid 

Waar het bij sommige clubs puur om snelheid gaat, draait het bij de Pedaleurs om gezelligheid. "Samen uit, samen thuis. Daarbij streven we naar een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur. Maar dat is geen doel op zich. We rijden zo hard als de langzaamste kan. En stoppen onderweg altijd voor koffie." 

Het vijftigjarig bestaan viert de club met een driedaagse, die richting Hellendoorn in Overijssel gaat. Het grote publiek kan 20 oktober noteren. Dan gaat de jubilerende toerclub op pad voor een tocht door de regio, waarbij iedereen kan aanhaken. Meer info is hier te vinden. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Zandstraat 95

 4614 CC Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

di

19

mrt

2024

Clinic voor Rucphense ambtenaren

Op dinsdag 19 maart heeft Team Clinics voor de derde keer een rit georganiseerd voor een elftal sportieve ambtenaren van de gemeente Rucphen.

meer lezen 0 Berichten

za

06

jan

2024

1e Officiële Club-Gravelrit

Na de laatste clubrit die ik meereed op de mtb, net voor Kerstmis, werd er geopperd om binnenkort eens een gravelrit te rijden. Gezien de natte weersomstandigheden van de laatste weken, leek het mij een goed idee om deze activiteit voor vandaag te organiseren.

meer lezen 0 Berichten

zo

05

nov

2023

Sluitingstoer

Vandaag hebben we onder een, zeiknat, uurtje, min of meer kunnen genieten van de sluitingstoer. Een tocht over een afstand van 60 km. Met 8 diehards zijn we er 09.30 uur aan begonnen.

Een (aangepaste) tocht, samengesteld door onze sportkoning Ludo, chapeau!

meer lezen 0 Berichten