De Gazet: De Pedaleurs vieren 50 jarig-jubileum

Rijwieltoerclub de Pedaleurs uit Bergen op Zoom is opgericht op 21 oktober 1969 en is dus aan zijn vijftigste verenigingsjaar begonnen. De Pedaleurs is de eerste toerfietsvereniging in Bergen op Zoom en de eerste fietsvereniging met een mountainbikeafdeling.

Rijwieltoerclub de Pedaleurs in de jaren 80. (Foto: onbekend)
Rijwieltoerclub de Pedaleurs in de jaren 80. (Foto: onbekend)

BERGEN OP ZOOM - De leden van het eerste uur waren Ad van Schilt, Bart Aertsen, Jan de Mooij, Jan de Crom, Herman Lindeman, Jan Sebregts en Frans Nelissen. Van het huidige ledenbestand is Jeroen van der Ploeg lid vanaf 1971 en Piet Brocatus en Mario van den Boom sinds 1972.

 

Door in te zetten op het mountainbiken is de club de laatste jaren weer flink gegroeid. De mountainbike en de racefiets vullen elkaar prima aan. Veel leden die beginnen op de mountainbike gaan er na verloop van tijd ook het toeren op de racefiets bij doen.

 

Momenteel telt de club 60 leden die, onderverdeeld in 3 verschillende teams, de fietssport beoefenen: team toer voor ritten op de racefiets, team MTB voor ritten op de mountainbike en team clinics voor begeleiding van groepen mountainbikers. Er zijn leden die aan meerdere of alle teams meedoen.

 

Team Toer vertrekt iedere zondagochtend vanaf medio maart tot medio oktober vanaf het clublokaal Café Jan Krijnen aan de Dubbelstraat voor een toertocht door West Brabant, Zeeland, Vlaanderen of Zuid Holland. Team MTB vertrekt het hele jaar op zaterdagochtend vanaf het clublokaal Partycentrum ’t Appeltje aan de Balsedreef voor een mountainbikerit door de omgeving van de Brabantse Wal. Bij beide teams staat het motto 'samen uit, samen thuis' hoog in het vaandel. Er wordt dan ook in verschillende groepen gereden met verschillende gemiddelde snelheden.

 

Team Clinics verzorgt zoals de naam het zegt, mountainbikeclinics voor groepen. Ook deze starten vanaf ’t Appeltje en vanaf diverse scholengemeenschappen in de gemeente

 

Jaarlijks wordt er een introcursus gegeven voor mensen die willen leren mountainbiken. Vanuit deze cursus stromen er iedere keer weer enkele deelnemers door naar het lidmaatschap van de club. Ook verzorgen de Pedaleurs enkele keren per jaar zogenaamde Kids Rides voor kinderen van 6 tot 12 jaar om ook de jeugd bij de fietssport te betrekken.

 

In 1994, bij het vijfentwintig jarig bestaan van de club, hebben de leden een vierdaagse tocht gereden, die de Ronde van Nederland genoemd werd. De eerste dag van Bergen op Zoom naar Heemskerk, de tweede rit naar Heeg in Friesland, de derde rit naar de Veluwe en de vierde dag weer naar Bergen op Zoom.

 

In 2019 houdt de club het bij een driedaagse die richting Hellendoorn in Overijssel gaat. Daar fietsen de toerfietsers en de mountainbikers drie tochten op 20, 21 en 22 september. Ter voorbereiding staat op 15 juni een tocht in Limburg op het programma. Op 20 oktober wordt voor leden en belangstellenden een jubileumrit voor racefietsen en mountainbikes gehouden vanaf ’t Appeltje.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Rens (vrijdag, 05 april 2019 11:48)

  Wie herkent op de foto van de Pedaleurs uit de jaren 80 de toenmalige leden, die nu nog lid zijn.

 • #2

  Jeroen van der Ploeg (dinsdag, 09 april 2019 14:14)

  Hallo Rens ik herken en nog huidig lid Piet Brocatus- Mario v.d.Boom en mijzelf Jeroen van der Ploeg.
  Vriendelijke groet Jeroen van der Ploeg

 • #3

  Rens (maandag, 15 april 2019 09:10)

  Ook Twan, Dré en ik staan op de foto.

Contact gegevens

Postadres:

 Zandstraat 95

 4614 CC Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

zo

02

jun

2024

Audax jubileumtocht

Zondag 2 juni gingen 8 pedaleurs van start voor de jubileumrit ter ere van het 50 jarig bestaan van onze Roosendaalse collega’s, de Audax Klub Nederland.

meer lezen 0 Berichten

wo

08

mei

2024

Driedaagse clinic ’t Rijks, Ommen

Hierbij een verslag van de driedaagse clinic ’t Rijks in Ommen op 6,7 en 8 mei 2024 met Silvia Buermans, Linda Heijboer, Jan van Egeraat, Gilbert Westdorp en ikzelf, Joep Vollebergh.

 

Een paar weken voor de clinic hadden we een “werkoverleg”. Een verslag van Jan gaf daarna een handig “draaiboek” hoe, wie, waar en wanneer we de clinic konden gaan begeleiden. Een slimme zet was vooraf de fietsen nog een serieuze inspectie (soms met reparatie) te geven. Tijdens de drie dagen in Ommen hebben we daar zeker profijt van gehad!

meer lezen 0 Berichten

di

19

mrt

2024

Clinic voor Rucphense ambtenaren

Op dinsdag 19 maart heeft Team Clinics voor de derde keer een rit georganiseerd voor een elftal sportieve ambtenaren van de gemeente Rucphen.

meer lezen 0 Berichten