De Gazet: De Pedaleurs vieren 50 jarig-jubileum

Rijwieltoerclub de Pedaleurs uit Bergen op Zoom is opgericht op 21 oktober 1969 en is dus aan zijn vijftigste verenigingsjaar begonnen. De Pedaleurs is de eerste toerfietsvereniging in Bergen op Zoom en de eerste fietsvereniging met een mountainbikeafdeling.

Rijwieltoerclub de Pedaleurs in de jaren 80. (Foto: onbekend)
Rijwieltoerclub de Pedaleurs in de jaren 80. (Foto: onbekend)

BERGEN OP ZOOM - De leden van het eerste uur waren Ad van Schilt, Bart Aertsen, Jan de Mooij, Jan de Crom, Herman Lindeman, Jan Sebregts en Frans Nelissen. Van het huidige ledenbestand is Jeroen van der Ploeg lid vanaf 1971 en Piet Brocatus en Mario van den Boom sinds 1972.

 

Door in te zetten op het mountainbiken is de club de laatste jaren weer flink gegroeid. De mountainbike en de racefiets vullen elkaar prima aan. Veel leden die beginnen op de mountainbike gaan er na verloop van tijd ook het toeren op de racefiets bij doen.

 

Momenteel telt de club 60 leden die, onderverdeeld in 3 verschillende teams, de fietssport beoefenen: team toer voor ritten op de racefiets, team MTB voor ritten op de mountainbike en team clinics voor begeleiding van groepen mountainbikers. Er zijn leden die aan meerdere of alle teams meedoen.

 

Team Toer vertrekt iedere zondagochtend vanaf medio maart tot medio oktober vanaf het clublokaal Café Jan Krijnen aan de Dubbelstraat voor een toertocht door West Brabant, Zeeland, Vlaanderen of Zuid Holland. Team MTB vertrekt het hele jaar op zaterdagochtend vanaf het clublokaal Partycentrum ’t Appeltje aan de Balsedreef voor een mountainbikerit door de omgeving van de Brabantse Wal. Bij beide teams staat het motto 'samen uit, samen thuis' hoog in het vaandel. Er wordt dan ook in verschillende groepen gereden met verschillende gemiddelde snelheden.

 

Team Clinics verzorgt zoals de naam het zegt, mountainbikeclinics voor groepen. Ook deze starten vanaf ’t Appeltje en vanaf diverse scholengemeenschappen in de gemeente

 

Jaarlijks wordt er een introcursus gegeven voor mensen die willen leren mountainbiken. Vanuit deze cursus stromen er iedere keer weer enkele deelnemers door naar het lidmaatschap van de club. Ook verzorgen de Pedaleurs enkele keren per jaar zogenaamde Kids Rides voor kinderen van 6 tot 12 jaar om ook de jeugd bij de fietssport te betrekken.

 

In 1994, bij het vijfentwintig jarig bestaan van de club, hebben de leden een vierdaagse tocht gereden, die de Ronde van Nederland genoemd werd. De eerste dag van Bergen op Zoom naar Heemskerk, de tweede rit naar Heeg in Friesland, de derde rit naar de Veluwe en de vierde dag weer naar Bergen op Zoom.

 

In 2019 houdt de club het bij een driedaagse die richting Hellendoorn in Overijssel gaat. Daar fietsen de toerfietsers en de mountainbikers drie tochten op 20, 21 en 22 september. Ter voorbereiding staat op 15 juni een tocht in Limburg op het programma. Op 20 oktober wordt voor leden en belangstellenden een jubileumrit voor racefietsen en mountainbikes gehouden vanaf ’t Appeltje.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Rens (vrijdag, 05 april 2019 11:48)

  Wie herkent op de foto van de Pedaleurs uit de jaren 80 de toenmalige leden, die nu nog lid zijn.

 • #2

  Jeroen van der Ploeg (dinsdag, 09 april 2019 14:14)

  Hallo Rens ik herken en nog huidig lid Piet Brocatus- Mario v.d.Boom en mijzelf Jeroen van der Ploeg.
  Vriendelijke groet Jeroen van der Ploeg

 • #3

  Rens (maandag, 15 april 2019 09:10)

  Ook Twan, Dré en ik staan op de foto.

Contact gegevens

Postadres:

 Agger 8

 4617 NM Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

ma

01

jun

2020

’n Prettig weerzien!

Na welgeteld 10 gemiste ritten met een totaal van 900 km, die we vanwege de bekende problemen niet hebben kunnen fietsen, was het tweede Pinksterdag weer een drukte van jewelste bij het vertrek punt, café Krijnen. De seinen voor sporten en vooral fietsen, zijn weer groen.

meer lezen 0 Berichten

zo

01

mrt

2020

Openingstocht

Nu de winterstop achter ons ligt en de carnavalsdampen zijn vervlogen konden we ons op zondag 1 maart weer gaan opmaken voor het wegseizoen. Ruimschoots voor aanvang van de rit kwamen de renners bijeen bij het vertrekpunt voor de openingsrit van Team Toer.

meer lezen 1 Berichten

za

26

okt

2019

Verslag Loonse en Drunense Duinen.

Velen van ons weten wat mountainbiken precies inhoudt, toch nog even voor de “lees“-introducees een kleine impressie. Van oorsprong is de Pedaleurs een sportieve club van enthousiaste racefietsfanaten, die wekelijks hun kilometers wegtrappen.Wel zijn al 50 jaar actief op de weg, tussen maart t/m oktober.

meer lezen