Het fietsfeestje naar Santiago de Compostella.

Zaterdag 28 mei

We vertrokken met 6 personen afzonderlijk met 2 auto’s.

Ria, Andre en Marco vanuit Heerle. Will, Cees en Toon vertrokken vanuit Roosendaal (allen lid van Audax).

Afgesproken werd om ieder afzonderlijk te rijden en elkaar in het hotel in Frankrijk te ontmoeten.

Richting Parijs kwamen we veel Liverpool supporters tegen zij waren onderweg naar de finale die in Parijs gespeeld zou worden. Ondanks de drukte daar verliep de 950 km lange reis voorspoedig, naar Barbezieux. Deze plaats ligt zo`n 100 km boven Bordeaux.

Natuurlijk hebben we 's avonds in café Fair Play nog naar de Champions league finale gekeken. Een teleurstellende wedstrijd met een 1-0 overwinning voor Real Madrid.

Het verblijf in Hotel Boule D`or was prima en om 24.00 uur was het rustig.

Zondag 29 mei 1e fietsdag Barbezieux – Landerron 135 km

 

Om 08:30 aan het ontbijt om 09:30 kon er vertrokken worden voor onze eerste fietsdag. Op de foto de 4 fietsers aan het vertrek.

Omdat er afgesproken was dat de 4 fietsers ook met een auto zouden rijden, begon ik deze morgen achter het stuur.

 

De eerste 35 km gingen de fietsers over een fietspad van een oude spoorlijn (soort bels Lijntje). Onderweg werd er nog een ree gespot.

Na het fietspad kwamen we op een mooie rustige weg. Na 63 km in Abzac was de koffiestop, tevens autowissel. Cees nam hier het stuur van de auto over, ik kon dus mijn eerste fietskilometers gaan maken.

Het was een prachtig stuk fietsen langs de wijngaarden van de St.Emilion streek. Het weer was werkelijk perfect, 25 graden en meestal de wind in de rug. Er werden deze dag 138 km gefietst met 1224 hoogtemeters.

Marco stond deze dag, samen met zijn caddy Ria al op de golbaan nabij Biaritz.

 

Tegen het einde van de middag kwamen we aan bij een Chambre des Hotes. Het was een prachtige B&B locatie om te verblijven, Marco maakte met zijn drone nog een spectaculair filmpje van de locatie. De eigenaren waren hier bijzonder blij mee. Als dank kregen we nog wat flessen wijn mee.

Om 19.30 zijn we naar een fijn restaurant gereden voor een goed diner in de buurt. Bij terugkomst nog even wat restjes wijn opgemaakt, waarbij het waarbij het nog lang onrustig was in de B&B.

Maandag 30 mei 2e fietsdag Landerron – Dax 161 km

Na het goede ontbijt vertrokken de fietsers om 09:00 voor de rit naar Dax. Toon had het eerste stuk de taak om de auto te rijden.

De aanvang ging een fietspad door het bos, dit was bijna 20 km lang met slechts een bocht erin! Wel een mooi natuurreservaat daar.

Het was gelijk ook een stuk vlakker dan gisteren.

Na het fietspad kwamen op de D8 alles weer door natuurparken. Deze weg was 25 km lang en met in totaal 3 bochten! Het weer was overigens weer perfect. Na 73 km was in Luxey de koffiestop.

 

De stop was op een mooi plein, met een lekker stuk appeltaart. Ria en Marco waren ook naar de

afgesproken plaats gekomen. De appeltaart was heerlijk.

Will kon nu aan zijn eerste autobeurt beginnen.

Het vervolg van de route ging weer door natuurparken.In Rion de Landes werd nog

een extra stop in gelast. Om 17:00 waren we weer bij het hotel. We fietste deze dag 168 km m 450

hoogtemeters. Het was een prachtige fietsdag.

Eten deden we in Grand café Bordeaux. Met een mooie wandeling langs de Rivier de Adour.

We verbleven in Hotel Ibis Styles Dax.

Dinsdag 31 mei 3e fietsdag Dax – Zarautz 164 km

Vandaag was het de dag dat we Spanje binnen zouden rijden. Het ontbijt was om 08:00. Om 09:10 gingen de fietsers van start. Cees startte in de auto.

In het eerste stuk fietsen ging er nogal wat mis. Andre zijn trapper kwam los van zijn fiets en bleef

onder zijn schoen hangen. Bij een huis met behulpzame Fransen nog wat reparaties verricht maar dat bleek niet erg te helpen. Daarom verderop nog maar wat is gesleuteld met m`n eigen tool en toen weer verder. Bij een steile klim viel Toon stil en moest en kon niet meer fietsen. Will die er vlak achter zat, kon niet snel genoeg uit zijn pedaal komen en viel daardoor. Gelukkig zonder nare gevolgen.

 

Cees stond ondertussen bij de afgesproken stop te wachten. Na telefonisch contact teruggereden

naar Cambo Les Bains. Will nam hier het stuur van de auto over. Er moesten nog 97 km afgelegd

worden. Het was wel duidelijk dat we niet vroeg in het hotel aan zouden komen, er zaten nogal wat steile klimmen in deze dag.

Spanje was ineens veel meer klimmen als wat we in Frankrijk gedaan hadden. Marco en Ria gingen in de ochtend nog naar het casino en kwamen met 15 euro winst buiten! De laatste klim van de dag was maar 2,5 km lang maar ontzettend steil (lopen dus).

Cees heeft Andre gebeld en het advies gegeven om maar verder met de auto te gaan en de klim niet meer te doen. Na de klim kwamen we langs de kustweg te rijden. Dat was erg mooi vlak was het echter nooit. Om 20:10 waren we in het hotel. Het was een zware dag geweest 163 km met 2450 hoogtemeters werd er afgelegd.

Na het douchen en diner nog even de dag voor morgen doorgesproken. En een nieuw plan gemaakt om zoveel als mogelijk de toch maar de doorgaande wegen te volgen. (dat levert minder steile bergjes op) De uitgezette navigatie routes maakte het soms onnodig zwaar. Om 23:00 naar bed gegaan.

We verbleven in Hotel Zarautz in Zarautz aan de Golf van Biskaje. 

Woensdag 1 juni Zarautz – Santurce 133 km

Om 07:30 waren de fietsers aan weer het ontbijt. Er werd besloten om de zware klimmen zoveel mogelijk te vermijden en zo veel als mogelijk te doorgaande wegen te volgen. Ik begon deze morgen met auto rijden.

Marco had een golfbaan aan zee geboekt om 18 holes te gaan maken.

Het fietsen ging goed na 45 km hebben we een auto wissel gedaan. Cees nam het stuur van mij over. We reden hier in gestrekte draf naar Bilbao. In Irabetzu hebben nog een autowissel gedaan. Toon had problemen met zijn schoenplaatje en kon daardoor niet verder fietsen. Ook Will vond het wel genoeg deze dag en daarom reden we met tweeën de nog resterende 32 km. Met nog 1 pittige klim voor de wielen.

In Bilbao was het af en toe wel eens zoeken naar de juiste route. Wel een mooie stad om doorheen te fietsen.

Om 18:15 waren we weer in het hotel in Santurce. We reden deze dag 133 km met 2700 hoogtemeters.

We verbleven in hotel San Jorge in Santurce.

Donderdag 2 Juni Santurce – Burgos 151 km.

Vandaag zouden we de kust verlaten en naar Burgos fietsen. Hier loopt de Camino route, de echte pelgrimsroute naar Santiago. Ik begon maar weer eens met autorijden. We volgde de CL 629 een

doorgaande weg die op en af ging. Na ongeveer 30 km heeft Cees het stuur van mij overgenomen.

Daarna 60 km doorrijden waar we bij een benzinestation een broodje konden eten en koffie drinken. ( koffie voor € 1, waar vindt je dat nog in Europa) Hier heeft Will het stuur weer overgenomen om dan met de auto naar Burgos rijden. Het was een warme dag vandaar meerdere wissels.

We dachten dat we op de rotonde rechtdoor moesten, maar na 20 km bleek dit toch niet helemaal juist te zijn? Na contact met de auto bleek dat wij op de Rotonde de N 629 gaan volgen waren. Zeker zo mooi maar wel 40 km langer naar Burgos dus. Dus maar besloten om terug te keren en de CL 629 weer op te pakken.

Er moest nog een klim van 8 km gedaan worden. Het begon met 2 km van 11% daarna nog 6 km van 8%

wel een mooie klim hoor. Boven werd er op elkaar gewacht. De afdaling wilde niet echt beginnen. Het bleef op en af gaan en met de forse tegenwind was het behoorlijk aanpoten.

 

Cees dacht insecten te horen, maar nee het was de Drone van Marco die boven ons vloog en een mooi filmpje aan het maken was. Erg leuk om dat later terug te zien. Ik ben hier weer in de auto gestapt en Toon en Cees hadden toen nog 50 km te gaan. Met de forse tegenwind was dat geen makkie. Om 19:00 kwamen zij aan bij HQ la galeria Carretera Burgos-aguilar ons hotel in Burgos. Daar zat ik natuurlijk alm op het terras te wachten.

Het was weer een pittige dag fietsen fietsen geweest 160 km met 2400 hoogtemeter.

Na het douchen smaakte het biertje best. S`avonds in hotel gegeten er waren 2 grote ovens waar het vlees in klaargemaakt werd, wat een bijzondere ervaring was. Bij het overleg werd besloten om de route morgen iets te verleggen en dan eerst naar de kathedraal in Burgos te fietsen. We waren er vlak bij en de kerk is zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Vrijdag 3 juni Burgos – Carrion de Los Condes 115 km

Omdat het een korte fietsdag zou worden vandaag was het ontbijt pas om 08:30. Toon is na het bezichtigen van de kathedraal terug naar het hotel gereden om met de auto te gaan rijden. De route van de dag was wat natuurschoon betreft niet zo heel opwindend. De afgelopen dagen waren we kennelijk te veel verwend.

De weg liep constant op een hoogte van zo`n 900 mtr. Lange rechte wegen met veel tegenwind. Maar om te

fietsen was het wel lekker na de slopende voorgaande dagen. Will reed onderweg nog lek. Dit was voor hem de 2e keer deze week. In Hontanas hadden we een koffiestop.

Na 40 min wachten hadden we eindelijk 4 koffie, de eigenaar van het Camino logement had weinig haast en zei steeds manjana,manjana. Will nam het stuur van de auto over. We reden nu constant op de camino

route. Voor de wandelaars was deze perfect uitgepijld.

Tientallen wandelaars met volle bepakking zagen we lopen. Diep respect voor hetgeen zij doen. Wat wij in 1,5 uur doen lopen zij een hele dag over. In Fromista nog even een stop gedaan.

Om 16:30 aangekomen in Hostel Plaza Major in Carrion de los Condes. We reden deze dag 109 km met 710 hoogtemeters. Het hostel lag aan een mooi pleintje. Beneden het Hostel was er een bar met restaurant. Daar ook maar wat gegeten. Ook het Ontbijt hadden we hier gereserveerd. Het eten was prima. Via de laptop van Marco konden we s`avonds op een groot scherm naar België Nederland kijken .Nederland won deze mooie wedstrijd met 1-4. Om 23:00 was het weer bedtijd.

Zaterdag 4 juni Carrion de Los Condes – Leon 121 km

Na het ontbijt werd er vertrokken voor de rit naar Leon. Cees had het eerste gedeelte autodienst. De weg die we vandaag volgende was de N120. Deze dag volgde we de hele dag de pelgrimsroute.

Het fietsen ging voorspoedig in het begin weer op de hoogvlakte. Na 70 km was de auto wissel in Calzadilla de Los Hermanillos. Met het weer hadden we geluk we konden de buien mooi ontwijken. We hadden weer wel veel wind tegen, maar niet nat geworden, ondanks de dreiging.

Ik reed de auto naar het prachtige Leon. De fietsers waren al 15.25 in het fraaie hotel. Totaal werd er 120 km gereden met 500 hoogtemeters. Marco heeft hier en daar nog met zijn Drone gevlogen en wat ruïnes op film gezet.Samen naar het centrum gelopen en daar wat gegeten. Morgen gaan we naar Villafranca del Bierzo. Onderweg naar Cruz de Ferro met 1500 mtr het hoogste punt van de gehele fietstocht.

We hebben hier verbleven in hotel Leon camino in Leon.

Zondag 5 juni Leon – Villafranca del Bierzo 141 km

Na een heel goed ontbijt (dat was de voorgaande dagen wel eens anders geweest) kon er om 09:00 vetrokken worden. Toon begon deze morgen met de auto te rijden. In Bustillo del Paramo werd bij de muziek van de kerkklokken koffie gedronken. Het was 1e pinksterdag vandaag. In Astorga begon de 30 km lange klim naar Cruz de Ferro. In Santa Catalina was de autowissel. Will ging het laatste stuk auto rijden.

Voor de pelgrims is het ijzeren kruis een van de hoogtepunten van de tocht.Een steen die van thuis wordt meegenomen, wordt daar dan achter gelaten. Er lagen ook schoenen daar.

Will dacht nog Marco is hier al geweest want hij zag nog een golfbal liggen. Onderweg kwamen we Marco en Ria ook nog even tegen. In Molinasco werd er nog even gestopt om wat te drinken. Na 113 km kwamen we door Ponferrada hier werd in verleden een keer het WK wielrennen gehouden. Kiakowski won hier.

Om 17:00 waren we weer in het Hostel. De eigenaar had alle tassen al op de kamers gezet. We reden deze dag 142 km met 1260 hoogtemeters.Het was een mooie afwisselende fietsdag geweest.

Gegeten werd er in een restaurant op advies van de hotel eigenaar, Uiteraard wel familie van hem. Afgesloten met een drankje op een mooi plein.

We verbleven in Micro Hostel la Puerta del Perdon in Villafranca de Bierzo.

Maandag 6 juni Villafranca del Bierzo – Lugo 141 km

Het ontbijt was niet geweldig deze morgen. Iets voor 09:00 vertrokken de fietsers. Omdat de meeste hoogtemeters in het begin van de route lagen, besloot Will met de auto te starten. De eerste 26 km gingen deze dag alleen maar omhoog. Wel een vriendelijke mooie klim. In Vega de Valcare hebben we even koffie met een boterham genomen. We konden toen aan de volgende klim beginnen, deze was 14 km lang.

Na in totaal 52 km waren we boven op Alto de Cebreiro op 1300 meter. Op de volgende klim werd het behoorlijk mistig. Als je aan het klimmen bent heb je het nog warm maar de afdalingen werden behoorlijk koud. Na 3 klimmen was in Triacastela de autowissel gepland, ik moest weer overnemen, wat eigenlijk niet zo erg was vanwege het toch wel gure weer. Will besloot om deze dag dan ook maar niet verder te fietsen en stapte bij mij in de auto. Cees en Toon fietste hier wel door.

Na een mooie snelle afdaling ging hun door het resterende stuk over mooie binnenwegen. Uiteraard ook hier geen meter vlak. Om 18:00 waren de fietsers weer binnen.

Marco bracht zijn dag door op de golfbaan van Lugo. We reden deze dag 140 km met 2500 hoogte meters. S`avonds een lekkere pizza gegeten. Het verblijf was hotel exe puerta san pedro lugo.

Dinsdag 7 juni Lugo – Santiago de Compostella 130 km

Het was alweer onze 10e fietsdag vandaag. Na het ontbijt om 09:00 gestart. Het was wel een bijzonder ontbijt. Cees zat aan de doorgaande weg bij een stoplicht. Er reed een sleepwagen voorbij waar tot zijn grote verbazing de auto van Will op stond. Na navraag bij de receptie wisten we waar de auto opgehaald kon worden. Na betaling van de boete en sleepkosten kon de auto weer meegenomen worden, volgende keer toch maar met Google translate opzoeken wat dat bordje nou precies betekende?

 

Will begon in de Auto deze morgen. Na 30 km te hebben gefietst in een liefelijk stuk Spanje gaat het wel veel omhoog, maar nooit echt steil. Cees heeft nog even op mij en Toon gewacht. Toon zijn ketting was vastgelopen, waar ik hem bij geholpen heb. Na 52 km even een koffiestop gedaan.

In Melide was de autowissel. Will stapte op de fiets en Toon ging verder met de auto. Met nog 44 km te gaan nog even een stop gedaan. Ria en Marco kwamen ook nog even op hetzelfde terras. Marco maakte er weer een mooi filmpje erg leuk om jezelf van bovenaf te zien .

Om 17:30 in Santiago de Compostella aangekomen. Veel mooiere fietsritten dan vandaag gaan we niet meer rijden, vrees ik. Wat een prachtige tocht vandaag. We reden 132 km met 2400 hoogtemeters.

 

's Avonds de Kathedraal bezocht, indrukwekkend gebouw, we konden nog voor sluitingstijd naar binnen.

Ook nog een kaarsjes opgestoken voor alle dierbare familie en vrienden. Heel bijzonder dit te mogen meemaken. Nog een leuk restaurant gevonden en onder genot van een glaasje rode wijn lekker gegeten.

We verbleven in Hotel Windsor in Santiago de Compostella. 

Woensdag 8 juni Santiago de Compostella – Finisterre 85 km

Op advies van andere Santiagorijders nog een fietsdag eraan geplakt en doorgereden naar Finisterre. Dit betekent einde van de aarde. Na het ontbijt zijn Toon, Will en ik op de fiets vertrokken. Cees zou het eerste gedeelte met de auto rijden. Het was helaas een miezerige ochtend en dat zou de hele dag zo blijven. Het was wel een mooie rit, maar als de zon schijnt is alles toch even net iets mooier. Cees had na 35 km in Vilaserio een mooie koffiestop gevonden. Het was maar 50 meter van de route af. Hier konden we een lekker broodje met spek en eieren eten.

Marco en Ria gingen nog even naar de Kathedraal in Santiago en wat winkels en onderweg bezochten zij nog een waterval.

De laatste 52 km reed ik met de auto naar het hotel. Het was een mooi stuk rijden langs de oceaan. Om 15:00 waren de fietsers weer in het hotel en waren de laatste fietskilometers afgelegd.

De rit van de dag was 85 km lang met 1400 hoogtemeters. In de middag werd het droog en aan de zeekant nog een leuk terras opgezocht waar Cees de oorkondes en medailles aan iedereen kon overhandigen

Na het diner konden mooi maar voldaan het bed opzoeken.

We verbleven deze dag in Hotel Costa da Morte in Finisterre                                               

Donderdag 9 juni Finisterre – San Sebastian. 750 km met de auto richting huis

De autorit naar San Sebastian verliep voorspoedig. Wat een rust op de Spaanse autowegen.

In grote lijnen ging de rit over de mooie kustweg langs Oviedo, Gijón, Bilbao naar San Sebastian.

San Sebastian is een mooi stad met een mooi strand, nog een leuk terras met een lekker biertje. 

 

We verbleven in Hostel Bahia San Martin in San Sebastian

Vrijdag 10 juni San Sebastian – Orleans 730 km met de auto

Het ontbijt viel deze morgen erg tegen. Van zo’n toeristenstad mag je wel wat meer verwachten.

Er stond aan het begin van de zaal een bord dat je 20 min de tijd had om te eten. Nu hadden we al een keer 30 min de tijd gehad. Maar voor wat we kregen hadden we aan 20 min ook tijd genoeg.

De autorit verliep weer voorspoedig. Bij het boeken van het Hotel hadden wedoor dat we in een Jeugdherberg zouden belanden. Maar na het bekijken van de kamers bleek het best wel mee te vallen en dus toch maar gebleven (wat wil je voor 24 euro p.p. incl. ontbijt)

Uiteraard s. Avonds de kathedraal bezocht. Hieronder foto’s bij aankomst en om 23:00 dan was hij helemaal

verlicht. Om 23:30 tot 01:00 begon er een laser show op de kerk. Het is maar waar je van houdt.

 

We hadden een uitstekend afsluitend diner in Orleans. We verbleven in Auberge de Jeunesse in Orleans.

Zaterdag 11 juni Orleans – Roosendaal 530 km met de auto

De laatste dag met de auto naar huis. Bij Parijs was het nog een uurtje druk verder ging het voorspoedig

Om 16:30 weer terug thuis. Het was een bijzondere belevenis. Wat fietsen betreft was het een zware tocht. In totaal reden we bijna 1500 km met 16000 hoogtemeters.

 

Epiloog.

Het is natuurlijk fantastisch om in 11 dagen van A naar B te rijden, het maken van rondjes is leuk, maar dit is toch een andere dimensie!

Zeker als je gaat naar een heroïsche plek, ikzelf heb niet zoveel met religie en heiligen. Maar als je honderden wandelaars al dan niet met bepakking (zowel fysiek als geestelijk) ziet lopen, doet dat ook wel iets met mij. Het dagen achter elkaar fietsen kan ik overigens heel goed verteren, je wordt eigenlijk steeds beter heb ik het idee, al kom je jezelf natuurlijk altijd weer wel ergens tegen. Maar daar hebben de anderen net zoveel last van en later een goed gevoel.

 

Wat eigenlijk nog het lastigste was, is na zo`n inspanning drie dagen in een auto hangen om 2700 km te overbruggen.

Contact gegevens

Postadres:

 Zandstraat 95

 4614 CC Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

wo

08

mei

2024

Driedaagse clinic ’t Rijks, Ommen

Hierbij een verslag van de driedaagse clinic ’t Rijks in Ommen op 6,7 en 8 mei 2024 met Silvia Buermans, Linda Heijboer, Jan van Egeraat, Gilbert Westdorp en ikzelf, Joep Vollebergh.

 

Een paar weken voor de clinic hadden we een “werkoverleg”. Een verslag van Jan gaf daarna een handig “draaiboek” hoe, wie, waar en wanneer we de clinic konden gaan begeleiden. Een slimme zet was vooraf de fietsen nog een serieuze inspectie (soms met reparatie) te geven. Tijdens de drie dagen in Ommen hebben we daar zeker profijt van gehad!

meer lezen 0 Berichten

di

19

mrt

2024

Clinic voor Rucphense ambtenaren

Op dinsdag 19 maart heeft Team Clinics voor de derde keer een rit georganiseerd voor een elftal sportieve ambtenaren van de gemeente Rucphen.

meer lezen 0 Berichten

za

06

jan

2024

1e Officiële Club-Gravelrit

Na de laatste clubrit die ik meereed op de mtb, net voor Kerstmis, werd er geopperd om binnenkort eens een gravelrit te rijden. Gezien de natte weersomstandigheden van de laatste weken, leek het mij een goed idee om deze activiteit voor vandaag te organiseren.

meer lezen 0 Berichten