MTB strandrit, 6 juni

Zoals altijd met een eendaagse, gaat de wekker pijnlijk vroeg voor op een vrije dag. Maar met een goede reden: om 8:00 vertrek vanaf ons MTB clubhuis ’t Appeltje voor de Pedaleurs Kustmarathon.

We zijn vandaag te gast bij De Ontdekking in Kamperland bij onze eigen Joop.


Om 7:45 staat René v.d. V. bij me voor de deur, en we zetten koers naar de Balsedreef. Ter hoogte van het ziekenhuis horen we een overtuigende “PFFFFFFF” uit de achterband van René zijn fiets. Geeft niks, plakken we wel even tijdens de koffie bij Joop. Het laatste stuk lopen we, fietsen de auto’s op, en we zijn weg.


Om alvast maar de rode lijn van deze eendaagse op te pakken: Lekke Band 1 voor Rene v.d. V. Er zouden er nog vele volgen.

Bij Joop is alles perfect in orde met koffie, thee, en uiteraard de Zeeuwse bolussen. Na bijpraten en het in orde maken van de fietsen, rijden we met een dozijn leden onverhard vanaf Kamperland richting Neeltje Jans. En….jahoor… Lekke Band 2 voor René.

We beginnen al hardop aan de fietsenmakerskwaliteiten van hem te twijfelen, naast onze discussie over wel of niet het borgringetje op het ventiel, maar nadat ik een binnenbandje heb afgestaan, zijn we weer onderweg. Zo, eerste kilometer zit erop.

 

Kort gezegd hebben we iedere paar kilometer prijs, en gaan we in rap tempo door onze voorraad binnenbanden heen! De technisch meer onderlegde leden buigen zich over het probleem dat er bij René zijn fiets is, inmiddels heeft René van O. al: de velg opgeschuurd, nieuw velglint aangebracht, extra revetje geplaatst, maar er is geen redden aan. Iedere zoveel kilometer is René zijn binnenband op precies dezelfde plek kapot.

Ondertussen wordt de wachtende meute ongekend vrolijk en zijn we meer een reizend circus dan een fietsclub. Het grootste wonder van dit circus is de toverrugzak van René van O., waar een vrijwel volledige fietsenmakers uitrusting in blijkt te zitten. Inclusief onderdelenbalie. Zoals wel vaker op een eendaagse, is dat geen overbodige luxe!

 

Wanneer we in de buurt van Joop zijn fietsendealer zijn, splitsen we in een kleine groep die binnenbanden gaat kopen en hopelijk een oplossing zal vinden voor het bandenprobleem (de lezer moet maar even geloven dat we tot 7 lekke banden zijn gekomen ondertussen).

De anderen draaien een kilometer of 10 voorbij Neeltje Jans het strand op. En daar voltrekt zich een wonder.

 

Wind in de rug, mooi hard zand, zon op onze bezwete huid…. op volle kracht knallen we langs de vloedlijn weer noordwaarts. Als een kudde dronken veulens galopperen we over het strand, door kwelwateren, of een stukje door de zee. In het halfuurtje strand dat we hebben, wordt weer duidelijk dat een kustmarathon een geweldige ervaring is. Technisch niet uitdagend, wel schitterend om te doen en rond te kijken.


Weer terug bij Neeltje Jans, komen we de club tegen die om binnenbanden is geweest. René heeft, naast een dozijn nieuwe banden, ook een leenwiel mee gekregen. Met deze hele groep weer compleet, steken we Oosterschelde over en gaan bij Westenschouwen weer direct het strand op.

Daar is het zand muller, en enigszins moe kunnen we gelukkig terecht bij een strandtent voor de lunch. Nadat we daar de volledige voorraad eieren hebben laten omzetten in omeletten, zijn we weer onderweg naar de vaste MTB route van Westenschouwen, ofwel de speeltuin van ATB vereniging Team X-treme zoals ontworpen door Patrick Tolhoek.

Ondergetekende is nog te druk met het verteren van het eten, maar de rest gaat op volle draf door dit uitdagende parcours.

 

Na 7 kilometer ATB pret verzamelen we weer, om terug te keren naar het zuiden over de Oosterscheldekering. Natuurlijk staat er een lekkere zuidwesterwind op de kering, die hebben we nu vol tegen.

Als waren we Team Toer, rijden we in gesloten formatie over de kering en draaien vervolgens linksaf op weg naar Joop zijn Ontdekking. Daar arriveren we snel, en na een snelle douche van onszelf en onze fietsen, staat de BBQ al klaar. Inmiddels zijn ook onze ‘loved ones’ gearriveerd en gaat het bier open en het vlees op het rooster.Onder onze loved ones ook Ludo, die vanuit Bergen is komen fietsen en nu afwisselt met Kees, die terug naar huis zal fietsen.


Om een uurtje of negen, na een heerlijke en gezellige maaltijd, vertrekken we weer naar huis. Tot volgende keer, of in goed Zeeuws: bis nächste Jahr. Joop en Rita bedankt!


(Naschrift: nadat twee fietsenmakers zich erover gebogen hebben, is de diagnose dat een fout in de band de oorzaak is geweest van alle rubberen ellende van René van der V. -wanneer je nog een 26-inch biba zoekt, hij heeft dozen vol beschikbaar).

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Zandstraat 95

 4614 CC Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

zo

11

dec

2022

Feestmiddag 11 december 2022

Foto-impressie van de jaarlijkse feestmiddag, met dank aan Fred.

meer lezen

di

22

nov

2022

Uit de oude doos: Nieuwe clubkleding (19 maart 2005)

2 Berichten

zo

03

jul

2022

St. Jozefroute

Beste bezoekers van de site,

 

Al jaren is bekend dat “wielertoerclub Pedaleurs “ beschikt over routes die, gedurende het seizoen, worden getoerd. Wekelijks koersen we een rit, die ruim van te voren bekend wordt gemaakt via de website.

We toeren dan, zo veel als mogelijk, wekelijks een andere toer. Zo ook op zondag 3 juli.

meer lezen 1 Berichten