MTB strandrit, 6 juni

Zoals altijd met een eendaagse, gaat de wekker pijnlijk vroeg voor op een vrije dag. Maar met een goede reden: om 8:00 vertrek vanaf ons MTB clubhuis ’t Appeltje voor de Pedaleurs Kustmarathon.

We zijn vandaag te gast bij De Ontdekking in Kamperland bij onze eigen Joop.


Om 7:45 staat René v.d. V. bij me voor de deur, en we zetten koers naar de Balsedreef. Ter hoogte van het ziekenhuis horen we een overtuigende “PFFFFFFF” uit de achterband van René zijn fiets. Geeft niks, plakken we wel even tijdens de koffie bij Joop. Het laatste stuk lopen we, fietsen de auto’s op, en we zijn weg.


Om alvast maar de rode lijn van deze eendaagse op te pakken: Lekke Band 1 voor Rene v.d. V. Er zouden er nog vele volgen.

Bij Joop is alles perfect in orde met koffie, thee, en uiteraard de Zeeuwse bolussen. Na bijpraten en het in orde maken van de fietsen, rijden we met een dozijn leden onverhard vanaf Kamperland richting Neeltje Jans. En….jahoor… Lekke Band 2 voor René.

We beginnen al hardop aan de fietsenmakerskwaliteiten van hem te twijfelen, naast onze discussie over wel of niet het borgringetje op het ventiel, maar nadat ik een binnenbandje heb afgestaan, zijn we weer onderweg. Zo, eerste kilometer zit erop.

 

Kort gezegd hebben we iedere paar kilometer prijs, en gaan we in rap tempo door onze voorraad binnenbanden heen! De technisch meer onderlegde leden buigen zich over het probleem dat er bij René zijn fiets is, inmiddels heeft René van O. al: de velg opgeschuurd, nieuw velglint aangebracht, extra revetje geplaatst, maar er is geen redden aan. Iedere zoveel kilometer is René zijn binnenband op precies dezelfde plek kapot.

Ondertussen wordt de wachtende meute ongekend vrolijk en zijn we meer een reizend circus dan een fietsclub. Het grootste wonder van dit circus is de toverrugzak van René van O., waar een vrijwel volledige fietsenmakers uitrusting in blijkt te zitten. Inclusief onderdelenbalie. Zoals wel vaker op een eendaagse, is dat geen overbodige luxe!

 

Wanneer we in de buurt van Joop zijn fietsendealer zijn, splitsen we in een kleine groep die binnenbanden gaat kopen en hopelijk een oplossing zal vinden voor het bandenprobleem (de lezer moet maar even geloven dat we tot 7 lekke banden zijn gekomen ondertussen).

De anderen draaien een kilometer of 10 voorbij Neeltje Jans het strand op. En daar voltrekt zich een wonder.

 

Wind in de rug, mooi hard zand, zon op onze bezwete huid…. op volle kracht knallen we langs de vloedlijn weer noordwaarts. Als een kudde dronken veulens galopperen we over het strand, door kwelwateren, of een stukje door de zee. In het halfuurtje strand dat we hebben, wordt weer duidelijk dat een kustmarathon een geweldige ervaring is. Technisch niet uitdagend, wel schitterend om te doen en rond te kijken.


Weer terug bij Neeltje Jans, komen we de club tegen die om binnenbanden is geweest. René heeft, naast een dozijn nieuwe banden, ook een leenwiel mee gekregen. Met deze hele groep weer compleet, steken we Oosterschelde over en gaan bij Westenschouwen weer direct het strand op.

Daar is het zand muller, en enigszins moe kunnen we gelukkig terecht bij een strandtent voor de lunch. Nadat we daar de volledige voorraad eieren hebben laten omzetten in omeletten, zijn we weer onderweg naar de vaste MTB route van Westenschouwen, ofwel de speeltuin van ATB vereniging Team X-treme zoals ontworpen door Patrick Tolhoek.

Ondergetekende is nog te druk met het verteren van het eten, maar de rest gaat op volle draf door dit uitdagende parcours.

 

Na 7 kilometer ATB pret verzamelen we weer, om terug te keren naar het zuiden over de Oosterscheldekering. Natuurlijk staat er een lekkere zuidwesterwind op de kering, die hebben we nu vol tegen.

Als waren we Team Toer, rijden we in gesloten formatie over de kering en draaien vervolgens linksaf op weg naar Joop zijn Ontdekking. Daar arriveren we snel, en na een snelle douche van onszelf en onze fietsen, staat de BBQ al klaar. Inmiddels zijn ook onze ‘loved ones’ gearriveerd en gaat het bier open en het vlees op het rooster.Onder onze loved ones ook Ludo, die vanuit Bergen is komen fietsen en nu afwisselt met Kees, die terug naar huis zal fietsen.


Om een uurtje of negen, na een heerlijke en gezellige maaltijd, vertrekken we weer naar huis. Tot volgende keer, of in goed Zeeuws: bis nächste Jahr. Joop en Rita bedankt!


(Naschrift: nadat twee fietsenmakers zich erover gebogen hebben, is de diagnose dat een fout in de band de oorzaak is geweest van alle rubberen ellende van René van der V. -wanneer je nog een 26-inch biba zoekt, hij heeft dozen vol beschikbaar).

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact gegevens

Postadres:

 Agger 8

 4617 NM Bergen op Zoom

 

Mail:

 info@pedaleurs.com

 

Telefoon:

 +31 6 46 91 84 50

 

Voor clinics en

mountainbike-begeleiding:

clinics@pedaleurs.com

 

Webmaster:

webmaster@pedaleurs.com

Onze sponsors

Laatste nieuws

ma

01

jun

2020

’n Prettig weerzien!

Na welgeteld 10 gemiste ritten met een totaal van 900 km, die we vanwege de bekende problemen niet hebben kunnen fietsen, was het tweede Pinksterdag weer een drukte van jewelste bij het vertrek punt, café Krijnen. De seinen voor sporten en vooral fietsen, zijn weer groen.

meer lezen 0 Berichten

zo

01

mrt

2020

Openingstocht

Nu de winterstop achter ons ligt en de carnavalsdampen zijn vervlogen konden we ons op zondag 1 maart weer gaan opmaken voor het wegseizoen. Ruimschoots voor aanvang van de rit kwamen de renners bijeen bij het vertrekpunt voor de openingsrit van Team Toer.

meer lezen 1 Berichten

za

26

okt

2019

Verslag Loonse en Drunense Duinen.

Velen van ons weten wat mountainbiken precies inhoudt, toch nog even voor de “lees“-introducees een kleine impressie. Van oorsprong is de Pedaleurs een sportieve club van enthousiaste racefietsfanaten, die wekelijks hun kilometers wegtrappen.Wel zijn al 50 jaar actief op de weg, tussen maart t/m oktober.

meer lezen